CV

Gaico Bos | media advocaat

Gaico Bos is media en entertainment advocaat. Hij adviseert particulieren en ondernemingen van kleine internet start-ups tot beursgenoteerde bedrijven. Hij is thuis in alle juridische aspecten van de televisie/filmwereld, digitale media en advertising. Naast deze juridische aspecten van de entertainment industrie, heeft Gaico veel kennis en ervaring van de praktische aspecten hiervan. Gaico heeft een achtergrond als televisieproducent, projectmanager en internetondernemer. 

Als (media) advocaat adviseert en procedeert hij veel over film- en televisie producties, online producties, (internationale) advertising deals. Tot zijn cliënten behoren verschillende producenten, distributeurs, exploitanten, online uitgevers van youtube-kanalen, virtual reality producenten (360-VR) en andere makers.Vanwege zijn kennis en ervaring op het gebied van internetrecht, privacy-recht en consumentenrecht wordt Gaico tevens veel gevraagd voor de begeleiding van online initiatieven op het gebied van digitale/social media. Hij heeft geadviseerd over digitale platforms op het gebied van video on demand, multi channel networks, e-books, crowd-sourcing en complexe (film)-financiering. Tenlsotte is Gaico een expert op het gebied van de AVG en privacy aangelegenheden.

Internationaal

Veel van zijn cliënten kiezen steeds meer voor een internationale insteek. De kennis en ervaring van Gaico met internationale co-producties en de structuur van op Amerikaans leest geschoeide rightsdeals komen daarbij goed van pas.  

culturele instellingen

Gaico staat ook culturele instellingen bij. Steeds meer instellingen kiezen er voort om samen te werken. Zij gaan samenwerkingen aan op projectbasis of juist meer voor de lange termijn. Gaico heeft veel ervaring in het opstellen van overeenkomsten voor diverse vormen van samenwerkingen en co-producties.

rechtsgebieden

Naast de gangbare rechtsgebieden in de entertainment industrie als auteursrecht en mediarecht, houdt Gaico zich ook bezig met  adviseren en procederen op het gebied van ondernemingsrecht en insolventierecht. Hij is betrokken geweest bij diverse grote en kleine fusies, investeringen en overnames van media- bedrijven. Gaico heeft de benodigde opleidingen voor curatoren in faillissementen gevolgd.

Contact

U kunt bij media advocaat Gaico Bos terecht voor vragen over internetrecht/ ICT-recht, mediarecht, reclamerecht, auteursrecht, naburige rechten, media recht, privacy-recht, consumentenrecht, ondernemingsrecht en insolventierecht.

 

Gaico Bos | media advocaat

» bos@dikhoffvandongen.nl
» LinkedIn
» vCard

Expertises: Film / Televisie, Digitale Media / IT, Ondernemingsrecht

Lezingen

  • Gastdocent filmrecht, Filmacademie Amsterdam
  • Panel-lid Privacy na Snowden, ministerie Buitenlandse zaken.
  • Panel-lid juridische aspecten van fan content en reclame.
  • Digitale schizofrenie, Internet en Privacy, Presentatie tijdens het E-Nederland congres.
  • Intellectueel eigendom voor managers in de media, gast docent Hogeschool Utrecht.

Publicaties

Nevenfuncties

Blogposts van Gaico Bos

Film-producenten dagvaarden de staat

Enkele film-producenten hebben de staat gedagvaard. Er was al eerder mee gedreigd, maar dat leek mij altijd meer een proefballonnetje. Die claim van de Producenten kwam mij namelijk nogal ver gezocht over, maar kennelijk zijn er advocaten die daar anders over denken. De dagvaarding is er, de rechtszaak komt er… althans dat leid ik af uit de persberichten. Zeker weten doen we het niet. Bij film is niets wat het lijkt... lees verder »

Onderzoek laat zien: Alles is TV-kijken

Vers van de pers:  Het Media:Tijd 2015 onderzoek. Uit dit onderzoek zou onder meer blijken dat jongeren de meeste videotijd besteden aan TV-kijken. Althans dat is de headline. Verder zou nog blijken dat men bij dat TV-kijken ook veel beter oplet dan wanneer andere “media-activiteiten” uitgevoerd worden Hartstikke goed nieuws dus, ook voor adverteerders enzo… Maar als je wat verder kijkt dan blijkt het toch wel wat anders... lees verder »

De lage kwaliteit op uitzendinggemist

Volgens onderzoek van NOS op 3 beperkt de NPO bewust de kwaliteit van de streams op de NPO-apps. De reden zou onder meer zijn om de kabelaars tevreden te houden zodat NPO meer geld kan ontvangen voor de doorgifte van NPO zenders en programma’s. Heerlijk lange termijn denken weer daar in Hilversum. Ik vroeg laatst aan mijn buurmeisje van 15 of zij wel eens naar NPO 1,2 of 3 keek. Haar... lees verder »

Staat wijst claim van filmindustrie af

De reactie van de overheid op de claim van sommigen uit de filmindustrie voor een vergoeding van 1,2 miljard is een duidelijke “talk to the hand“. “Anders dan de VPSO beweert, is er immers geen sprake van een onjuiste uitvoering van de Auteursrechtrichtlijn door de Staat en daarmee geen sprake van onrechtmatigheid. Daarnaast stuit de vermeende vordering van de VPSO onder andere af op verjaring en het ontbreken van causaal verband terwijl... lees verder »

“Illegale downloaders zijn enorm gevoelig voor een standpunt van de Nederlandse Staat”.

Uit de tekst van de claim van 1,2 miljard namens de “Nederlandse filmindustrie: “De Nederlandse Staat heeft jarenlang volgehouden dat het kopiëren uit illegale bron was toegestaan. (…)  Het gevolg is ook dat consumenten onbekommerd aan het downloaden en kopiëren zijn geslagen zonder besef dat daarvoor enige vergoeding verschuldigd zou zijn.” Leuk gevonden, maar dat gevolg bestaat natuurlijk niet. In sommige landen om ons heen wordt zelfs nog meer... lees verder »

Alle Blogposts »