Muziek, Theater & Evenementen

Al sinds jaar en dag staan wij partijen in de muziek- en evenementenindustrie bij. Wij werken voor zowel makers (zoals DJ’s, artiesten, musici en acteurs) als voor exploitanten (zoals labels, publishers, promotors en festival- en theaterproducenten).

Wie staan we bij?

Een belangrijke en zeer gewaardeerde pijler van Dikhoff Van Dongen Advocaten is onze juridische dienstverlening voor de muziek- en theaterbranche. Wij werken niet alleen voor labels, music publishers, boekingsagenten, promotors, festival- en theaterproducenten en diverse impresariaten, maar evengoed voor (internationale) artiesten, (EDM) DJ’s, bands, componisten, acteurs en artiestenmanagers.

Waar kunnen we bij helpen?

De muziekindustrie is complex: naast de contractuele aspecten, gelden er allerlei specifieke regels uit het auteursrecht en het naburig recht die een rol spelen. Onze advocaten staan de cliënten uit deze branche veelvuldig bij met advies en het opmaken en/of onderhandelen van contracten. Denk daarbij aan publishing contracten, distributieovereenkomsten en artiestenovereenkomsten, maar ook licentie- en master purchase overeenkomsten.
Voor shows of concerttours in theaters en op festivals moet van alles worden geregeld. Producties worden steeds groter en waar vroeger veel op basis van vertrouwen en zonder overeenkomst plaatsvond, wordt er tegenwoordig meer en meer vastgelegd. Onze advocaten kennen de ins and outs van deze sector en staan zowel theaters, promotors en festivalorganisaties als de optredende artiesten en acteurs bij met advies.
Ook als een samenwerking minder goed loopt dan voorzien, bieden onze advocaten hulp. We proberen er natuurlijk altijd onderling uit te komen, maar hebben als dat niet lukt hebben we ruime ervaring met het voeren van rechtszaken, bijvoorbeeld in plagiaatzaken, in geschillen over royalty’s en in procedures over de vraag wie de mastereigenaar van een track is.
Als je al een bestaande overeenkomst hebt maar graag wil dat iemand met ervaring er een korte blik op werpt, bieden we ook de mogelijkheid voor een quick scan.

Voorbeelden van zaken waarbij we betrokken zijn geweest:

  • Rechtszaak tussen de voormalige manager van Afrojack en Afrojack
  • Rechtszaak tussen Sony Music Entertainment en Mr Probz
  • Rechtszaak tussen voormalige manager/agent van DJ Roger Sanchez en Roger Sanchez
  • Rechtszaak tussen Julio Iglesias en zijn platenmaatschappij
  • Rechtszaak tussen Stichting Norma en Stichting Thuiskopie
  • Rechtszaak tussen producent van Soldaat van Oranje – de Musical en een tekstbewerker

Cases

Overname Nederlandse platenmaatschappij

Wij hebben een Duitse beursgenoteerde platenmaatschappij begeleid bij de overname van een Nederlandse platenmaatschappij en... Lees meer

Norma Thuiskopie

Was Stichting Thuiskopie verplicht om thuiskopiegelden betalen aan Amerikaanse acteurs en musici terwijl Nederlandse acteurs... Lees meer

Iglesias/Sony

De vraag die wij aan de Nederlandse rechter voorhielden luidde of Julio Iglesias zijn verbodsrechten... Lees meer

Agentuur DJ Roger Sanchez

Tegen Grammy Award winning DJ Roger Sanchez hebben wij een rechtszaak gevoerd die internationaal veel... Lees meer

Meer cases

Specialist

mr. Rob van Dongen