Film & Televisie

Film, documentaires en commercials

Wij hebben veel ervaring in film en televisie. Van oudsher adviseren wij over features, documentaires, commercials, formats en ouderwetse lineaire TV, maar ook voor nieuwe mediavormen als video on demand, streamers, user generated content, podcasts, vlogs en socials kun je bij ons terecht.

Wie staan we bij?

Wij staan een veelheid van partijen in de filmindustrie bij: onder meer producenten (zowel van features als van commercials), distributeurs, filmfestivals, filmfondsen, agenten, regisseurs, scenarioschrijvers, showrunners, acteurs, uitgevers, investeerders en verzekeraars.

Waar kunnen we bij helpen?

Feature films en series
Voor het produceren van een film zijn contracten nodig die allemaal onderling op elkaar afgestemd moeten zijn. Denk daarbij aan contracten tussen de makers en de producent en/of omroep, tussen producent en fondsen, financiers en verzekeraars en tussen de producent en exploitanten van de films.
Onze advocaten kennen de valkuilen en de zaken waar je op moet letten en kunnen helpen met het opstellen van nieuwe contracten of het beoordelen van bestaande contracten. Ook als het tot een geschil komt kunnen we helpen om tot een gezamenlijke oplossing te komen of de zaak bij de rechter uitprocederen.

Documentaires
Bij documentaires over een persoon is het verder de vraag hoe je met die persoon (het subject) omgaat. Werkt het subject mee of is hij of zij het niet eens met de inhoud van de documentaire? En hoe zit het met het portretrecht: wat mag er wel en wat niet? Naast advies over overeenkomsten ten aanzien van praktische zaken als locaties, techniek en post production en zorgvuldige afstemming met de (agenten van de) makers, adviseren we over deals met rechthebbenden van boeken, merken en muziek- of beeldfragmenten.

Commercials
Ook voor specifiek advies over commercials ben je bij ons aan het juiste adres. Hoewel voor de reclame-industrie in principe dezelfde regels gelden als voor de bredere filmindustrie, is het toch echt een andere business. We kennen de verhoudingen tussen productiemaatschappij, bureau en adverteerder en bieden hulp bij het onderhandelen van contracten en het oplossen van geschillen daarover.

Clearance van rechten en chain of title
Een belangrijk onderdeel van de filmindustrie in brede zin is daarnaast de clearance van rechten. Wij kunnen adviseren bij het checken van de chain of title: zijn de licenties dekkend? Is alles netjes ‘ingekocht/afgekocht’? Waar nodig kunnen we de ontbrekende rechten of licenties voor je regelen, onderhandelen en vastleggen. Eventueel kunnen we een fixed fee afgeven zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.

Voorafgaande check op script of boek
Een ander onderdeel van onze dienstverlening is het beoordelen van een script of reeds bestaande content op risico’s op het gebied van privacy, portretrecht, merkgebruik en belediging of smaad.

E&O verzekeringen en completion bonds; legal opinions
We bieden hulp bij verzekeringen, zoals E&O-verzekeringen en completion bonds, en kunnen in dat kader – of anderszins nodig – ook legal opinions afgeven, zowel in het Nederlands als in het Engels. Mocht er een buitenlands aspect aan zitten, dan schakelen we ons internationale netwerk in. Ook hiervoor kunnen we vooraf een fixed fee afspreken.

Voorbeelden van zaken waarbij we betrokken zijn geweest:

Contracten en onderhandelingen

  • Deal tussen Achmed Akkabi (bedenker, producent en hoofdrolspeler van Videoland-serie Mocro Maffia) en Amazon Prime Video
  • Deal tussen de scenarist van o.a. Penoza, Het Jaar van Fortuyn, bedenker en showrunner van Dirty Lines, en Fremantle- label Fiction Valley
  • Deal met Youtube over documentaire Nikkie Tutorials
  • Boekverfilmingen, bijvoorbeeld Soof, Nieuwe Buren, Baantjer, Het Geheime dagboek van Hendrik Groen, ’t Hooge Nest

Procedures over contracten en (on)rechtmatige publicaties

  • De Deventer Moordzaak: procedure tegen Maurice de Hond over de film De Veroordeling en podcast De Deventer Mediazaak
  • Procedure (Rechtbank en Hof) tussen distributeur Independent Films en producent NL Film en TV

Televisie en overige (nieuwe) media

Wie staan we bij?
We hebben jarenlange ervaring in de televisie en andere media, scripted en non-scripted. Wij werken voor format owners, agenten, presentatoren, journalisten en andere personen die gewild of ongewild in beeld komen.

Waar kunnen we bij helpen?

Als format owner is het zaak om goede afspraken te maken met de producenten of zenders aan de overkant. Dit soort format deals bevatten veel valkuilen. Wij kennen die, behoeden je ervoor en helpen je om een commercieel goede deal te sluiten.

Daarnaast zijn we ervaren in het bijstaan van presentatoren in hun contractenonderhandelingen met producenten en omroepen, zowel op het gebied van arbeidsovereenkomsten als overeenkomsten van opdracht (ZZP).

Onze advocaten helpen degenen die in beeld komen met vastleggen van afspraken over wat er met hun portretrecht mag gebeuren en onder welke voorwaarden. Denk ook aan gebruik van portret en stem met AI voor volgende producties.

Ook indien iemand ongewild in beeld of anderszins in de media komt, kunnen we daarbij helpen (zie ook Onrechtmatige Publicaties)

Voorbeelden van zaken waarbij we betrokken zijn geweest:

  • Deals voor presentatoren/acteurs/regisseurs/schrijvers/bedenkers van formats met producenten/zenders/streamers
  • Overstap Eva Jinek van KRO-NCRV naar RTL
  • Overstap Eva Jinek van RTL naar AVROTROS
  • Overstap Jair Ferwerda van publieke omroep naar RTL

Cases

Overname IdtV van Motel Films

Wij hebben Motel Films bijgestaan in de overname door IdtV in 2007.... Lees meer

Overname filmproducent

Voor een onafhankelijke Nederlandse film- en televisieproducent hebben wij de bedrijfsovername van een andere filmproducent... Lees meer

Norma Thuiskopie

Was Stichting Thuiskopie verplicht om thuiskopiegelden betalen aan Amerikaanse acteurs en musici terwijl Nederlandse acteurs... Lees meer

Investering film en televisieproducent

Wij hebben een Nederlands investeringsfonds begeleid bij de investering in een Nederlandse Film – en... Lees meer

Geschil NL Film en Independent Films over afblazen film Snorro

We hebben Independent Films bijgestaan in een geschil met NL Film over het stopzetten van... Lees meer

Meer cases

Specialisten

mr. Sander Dikhoff

mr. Rob van Dongen