Columns Sander Dikhoff

Column Broadcast Magazine – Gemeenschap

Agitatie bespeur je niet snel bij Jeroen Pauw. Onlangs zag ik een felle glimp. Geadresseerde was Elco Brinkman, CDA- prominent. Getuige daarvan was Pia Dijkstra van D66. Zij zat ook aan tafel, als waardig opponent van Brinkman die toe was aan een oorwassing. Je moet niet weglopen van het antwoord op je eigen vraag, beet Pauw Brinkman toe. Het is u vast niet ontgaan welke vraag Brinkman had gesteld. Namelijk: leggen we in de huidige vrijheidscultuur niet te veel de negatieve gevolgen van ons eigen gedrag bij de gemeenschap, moeten mensen niet zelf de financiële gevolgen... lees verder »

Column Broadcast Magazine – Pannenkoek! (Broadcast Magazine)

Afgelopen vrijdag ging het bij de Vereniging voor Media en Communicatierecht (VMC) over belediging van gezagsdragers. De twee belangrijkste doelwitten van belediging zijn politiemensen (bijna 5.000 keer jaarlijks belandt bij het OM) en zo af en toe de koning. Voor de politie bestaat een vrij universele belediging. ACAB, hetgeen staat voor All Cops Are Bastards. Het zal vast niet alle agenten ten diepste krenken, maar soms levert het wel een veroordeling op. Het wordt agenten naar het hoofd geslingerd of staat op een T-shirt of petje. Met een beetje mazzel blijft het bij een waarschuwing, petje... lees verder »

Column Broadcast Magazine – Heineken

Gisteren is Willem Holleeder veroordeeld tot levenslang. Ik kan niet beoordelen of dat een juiste beslissing is, ik ben maar een simpele civilist. Ik zou denken, zonder ‘smoking gun’ is het lastig, maar de bevriende strafrechtsadvocaat die ik sprak, vond het een terecht vonnis. Ik neem het aan. Er waren in ieder geval een boel mensen blij, nabestaanden van geliquideerden, Holleeder ’s zussen, de kroongetuigen en Peter R. de Vries. U heeft het op de voet gevolgd gisteren, u weet het vast allemaal al. Ik ga niet in herhaling vallen. Wat u waarschijnlijk niet weet, is... lees verder »

Column Broadcast Magazine – Vrouwenvoetbal – zolang het nog kan

De Nederlandse dames doen het goed op het WK. Ze hebben de halve finale bereikt, de tribunes zitten bomvol en trefzeker veroveren zij de harten van alle voetballiefhebbers. Een geijkt moment voor de discussie wat eigenlijk de reden is dat mannelijke profvoetballers duizelingwekkend meer meer verdienen dan vrouwelijke. Hoezo dat? De vrouwen willen ook meer meer. Hoogleraar filosofie en oud-profvoetballer Martine Prange heeft er onlangs een stuk aan gewijd in de Volkskrant. Zij constateert dat weliswaar de KNVB in de komende vier jaar de commerciële beloning voor de vrouwen stapsgewijs opschroeft naar het niveau van de... lees verder »

Column Broadcast Magazine – De strepen van Cruijff

Deze ochtend heb ik de nieuwsbrief van merkenbureau Chiever voor mijn neus. Ik raad het aan. Het is interessant, kleurrijk en ’s lands bekendste merkenman Bas Kist heeft naast verstand van zaken een prettige pen. Ik lees dat Adidas een gevoelige nederlaag heeft geleden. Op 19 juni jl. bepaalde het Europese Gerecht dat de merkregistratie van Adidas, bestaande uit de drie verticale zwarte strepen, ongeldig is. Zo! Heftig. Maar het klinkt rampzaliger dan het is. Het is niet zo dat de strepen van Adidas nu ‘vogelvrij zijn’. Adidas heeft nog steeds een heleboel geldige merkregistraties waarin... lees verder »

Wrongful life

De programma’s van Johnny en Chris hebben het syndroom van Down een mooi gezicht gegeven. Het gaat om gewone mensen met gewone mensenwensen. Misschien heeft die populariteit van Down wel bijgedragen aan het protest dat nu bestaat tegen de test die Down heel eenvoudig prenataal kan opsporen. De vraag is of die test voor alle vrouwen toegankelijk moet zijn. Het bezwaar van de tegenstanders is dat dat leidt tot een Down- loze samenleving. Ik snap daar niets van. Down is toch een ziekte? Met meer of minder ernstige symptomen? Natuurlijk houden ouders van een kind met... lees verder »

Column Parool – Showfixing

Het programma Andere Tijden blikte terug op de grote televisieshows van weleer, met Willem Ruis, Fred Oster en Ron Brandsteder. Geweldige successen. Onbedoeld ging het vooral over het bedrog dat in die shows plaatsvond. Fred Oster deed een boekje open. Hij legde uit hoe met makkelijkere vragen en andere vormen van listigheid de mensen met de betere kijkbuiskoppen langer in het spel werden gehouden. Mijn goedgelovigheid was al eens aan het wankelen gebracht door de 100.000 guldenshow begin jaren ’90, gepresenteerd door Mark Klein Essink. Onderdeel van dat programma was een tribune gevuld met 50 figuranten,... lees verder »

Column Parool – Brood

Herman Broods atelier zat jarenlang boven café Dante in de Spuistraat. Midden jaren 90 zat ik daar eens aan een neutje, toen er een jongen binnenkwam met een gipsen buste. Of Herman boven was? Ja die was er, en belangrijker, zijn manager Koos van Dijk was er niet. Dat bleek nogal relevant, want Koos had Herman op rantsoen gezet, niet zozeer qua drank en dope, maar qua het in de markt pompen van nog meer werk. Een verzadigde markt drukt immers de prijs. De jongen snelde de trap op. De buste moest met enige spoed volgespuitbust... lees verder »

Column Parool – Duitsere tijden

Adolf Hitler en Anne Frank hebben een paar dingen gemeen. Allereerst zijn ze allebei omgebracht door dezelfde moordenaar: Adolf Hitler. Anne Frank door zijn handlangers en Hitler door Hitler zelf. Ten tweede vonden zij de dood in hetzelfde jaar, 1945. En dat is relevant voor het derde gemeenschappelijk feit, namelijk dat ze allebei een boek hebben geschreven. Het auteursrecht op een boek vervalt ‘door verloop van 70 jaren, te rekenen van de 1e januari van het jaar, volgende op het sterfjaar van de maker’. Mein Kampf van Hitler en de dagboeken van Anne Frank behoren dus... lees verder »

Column Parool – Bloemenman

Het is niet zomaar mis, het is kerstmis. Jezus Christus, wat een gedoe. Neem nu die tsunami aan kerstmarkten. Het is heus bij vlagen best charmant maar uiteindelijk toch vooral geveinsde barmhartigheid en in plastic charitas omwikkelde commercie. Geen kerstmarkt dus. Liever het vaste rondje zaterdagmarkt op de Lindengracht. Eerst even langs de bloemenman (mits daar qua pais en vree thuis enige aanleiding toe bestaat natuurlijk). Een keurige heer was me voor. Toen deze argeloos informeerde naar een leuk boeketje, wist ik al welke vraag ging komen, want de bloemenman heeft zo zijn vaste methoden om... lees verder »