Columns Sander Dikhoff

Wrongful life

De programma’s van Johnny en Chris hebben het syndroom van Down een mooi gezicht gegeven. Het gaat om gewone mensen met gewone mensenwensen. Misschien heeft die populariteit van Down wel bijgedragen aan het protest dat nu bestaat tegen de test die Down heel eenvoudig prenataal kan opsporen. De vraag is of die test voor alle vrouwen toegankelijk moet zijn. Het bezwaar van de tegenstanders is dat dat leidt tot een Down- loze samenleving. Ik snap daar niets van. Down is toch een ziekte? Met meer of minder ernstige symptomen? Natuurlijk houden ouders van een kind met... lees verder »

Column Parool – Showfixing

Het programma Andere Tijden blikte terug op de grote televisieshows van weleer, met Willem Ruis, Fred Oster en Ron Brandsteder. Geweldige successen. Onbedoeld ging het vooral over het bedrog dat in die shows plaatsvond. Fred Oster deed een boekje open. Hij legde uit hoe met makkelijkere vragen en andere vormen van listigheid de mensen met de betere kijkbuiskoppen langer in het spel werden gehouden. Mijn goedgelovigheid was al eens aan het wankelen gebracht door de 100.000 guldenshow begin jaren ’90, gepresenteerd door Mark Klein Essink. Onderdeel van dat programma was een tribune gevuld met 50 figuranten,... lees verder »

Column Parool – Brood

Herman Broods atelier zat jarenlang boven café Dante in de Spuistraat. Midden jaren 90 zat ik daar eens aan een neutje, toen er een jongen binnenkwam met een gipsen buste. Of Herman boven was? Ja die was er, en belangrijker, zijn manager Koos van Dijk was er niet. Dat bleek nogal relevant, want Koos had Herman op rantsoen gezet, niet zozeer qua drank en dope, maar qua het in de markt pompen van nog meer werk. Een verzadigde markt drukt immers de prijs. De jongen snelde de trap op. De buste moest met enige spoed volgespuitbust... lees verder »

Column Parool – Duitsere tijden

Adolf Hitler en Anne Frank hebben een paar dingen gemeen. Allereerst zijn ze allebei omgebracht door dezelfde moordenaar: Adolf Hitler. Anne Frank door zijn handlangers en Hitler door Hitler zelf. Ten tweede vonden zij de dood in hetzelfde jaar, 1945. En dat is relevant voor het derde gemeenschappelijk feit, namelijk dat ze allebei een boek hebben geschreven. Het auteursrecht op een boek vervalt ‘door verloop van 70 jaren, te rekenen van de 1e januari van het jaar, volgende op het sterfjaar van de maker’. Mein Kampf van Hitler en de dagboeken van Anne Frank behoren dus... lees verder »

Column Parool – Bloemenman

Het is niet zomaar mis, het is kerstmis. Jezus Christus, wat een gedoe. Neem nu die tsunami aan kerstmarkten. Het is heus bij vlagen best charmant maar uiteindelijk toch vooral geveinsde barmhartigheid en in plastic charitas omwikkelde commercie. Geen kerstmarkt dus. Liever het vaste rondje zaterdagmarkt op de Lindengracht. Eerst even langs de bloemenman (mits daar qua pais en vree thuis enige aanleiding toe bestaat natuurlijk). Een keurige heer was me voor. Toen deze argeloos informeerde naar een leuk boeketje, wist ik al welke vraag ging komen, want de bloemenman heeft zo zijn vaste methoden om... lees verder »

Column Parool – Unquote

Het zit RTL –directeur Erland Galjaard nog steeds hoog. Deze week In een interview in HP De Tijd noemt hij de aantijgingen van Quote aan het adres van zijn vrouw Wendy van Dijk, het dieptepunt van het jaar. Wat is er ook alweer gebeurd? Quote schreef dat Wendy van Dijk verslaafd was aan coke, inmiddels is afgekickt, maar ‘er op de foto’s van haar huwelijk toch nog best doorgesnoven bij stond’. O ja, en dat ze met coke in haar ondergoed zou zijn opgepakt op het vliegveld van Ibiza. Quote voelde zelf wel aan dat het... lees verder »

Column Parool – Man en Paard

Zoöfilie was deze week het onderwerp in Sophie Hilbrands Je zal het maar zijn. Nou inderdaad. Zoöfielen zijn mensen die zich erotisch aangetrokken voelen tot dieren en ook daadwerkelijk seks hebben met hond en paard. Meestal gaat het programma over het lot van mensen, dit keer over dat van dieren. Je zal het maar zijn, een beest in bed. De geïnterviewde zoöfielen vertelden bewust te hebben gekozen voor een dier als levenspartner. De onvermijdelijke vraag was: waarom? De rode draad van het antwoord was: een mens als partner zie ik niet zitten, dieren oordelen niet. Interessante afweging.... lees verder »

Column Parool – Kippetjesgedrag

Sylvana Simons was afgelopen woensdag tafeldame bij DWDD. Ze liet een foto zien van de website van een advocatenkantoor met louter vrouwen. Daarop zie je zes dames, mooi gekleed in een krachtige pose met de frontvrouw van het kantoor in volle prominentie aanwezig, (zie: www.vanessen-advocaten.nl). Iets te krachtig en prominent wellicht vond Advocatie, een nieuwssite voor advocaten, want die plaatste er een artikel over met de titel: ‘advocatenkantoor of escortservice?’. Een oplettende lezer had de site geattendeerd op deze foto van een ‘madam in een bordeel’. Het artikel is inmiddels verwijderd van de site. Men had... lees verder »

Column Parool – Linda.tv

Het gloednieuwe Linda.tv is gepositioneerd als alleen voor vrouwen. Dat is heel slim, want dat trekt vrouwen. En vrouwen trekken mannen. Denk aan de Ladies Nights die bioscopen organiseerden rond de film Gooische Vrouwen. De zalen zaten vol met jolige dames, maar er zaten ook mannen in de zaal, niet alleen gay best friends maar ook mannen met snode jagersplannen. Maar goed, op Linda.tv vind je voor een paar Euro per maand een selectie van tv-fragmenten, YouTube-filmpjes en eigen videoproducties. Het eerste wat je je natuurlijk afvraagt is hoe het met de rechten zit. Op alle... lees verder »

Column Parool – Amerikanen

Rare jongens zijn het die Amerikanen. Neem nou mannenblad Playboy dat in Amerika stopt met foto’s van naakte vrouwen. Wat daarvan te denken? Alsof nu.nl stopt met actueel nieuws, de Telegraaf met ongenuanceerd schreeuwen of het Parool met haar columns van buitengewone kwaliteit. Maar goed, genoeg over bladbloot. Terug naar de eigenaardigheden van de Amerikanen. Deze week een ontploffing op social media over een vrouw uit New York die haar neefje had aangeklaagd. De jongen van 8 had op zijn verjaardag iets te enthousiast zijn tante begroet. Hij sprong in haar armen, tante kwam ten val... lees verder »