Onderzoek laat zien: Alles is TV-kijken

Vers van de pers:  Het Media:Tijd 2015 onderzoek. Uit dit onderzoek zou onder meer blijken dat jongeren de meeste videotijd besteden aan TV-kijken. Althans dat is de headline. Verder zou nog blijken dat men bij dat TV-kijken ook veel beter oplet dan wanneer andere “media-activiteiten” uitgevoerd worden Hartstikke goed nieuws dus, ook voor adverteerders enzo…

Maar als je wat verder kijkt dan blijkt het toch wel wat anders te liggen. Dat  “TV-kijken” wordt namelijk wel erg ruim opgevat in dit onderzoek:

TV-kijken is: “(…) live, uitgesteld en on-demand TV-kijken, ongeacht via welk apparaat. Een TV-programma kijken via de laptop valt qua mediatijd onder TV-kijken en niet onder online platform. (…)”

Dus als mijn buurman Game of Thrones illegaal downloadt en op zijn laptop kijkt (TV – Programma!) dan is dat ook “TV- kijken”. Kennelijk is de gedachte geweest dat speelfilms ook wel eens op TV komen, dus Netflix en andere VOD-diensten vallen ook onder TV-Kijken. Gevolg is wel dat Popcorntime er dus ook onder valt, net zoals kijken via streamingsites die (vooral) door jongeren gebruikt worden om series te kijken. YouTube valt er ook onder want in wezen valt àlles er onder, zolang het maar om “TV-programma’s” gaat, wat dus van alles kan zijn.

Eigenlijk zegt dit onderzoek dus helemaal dus niets over TV. Niet over TV als fysiek apparaat (want welk apparaat wordt gebruikt maakt niet uit) maar ook niet over TV als afzender van content (want er wordt geen onderscheid gemaakt naar content). Waarom dan geen andere term dan “TV-Kijken” wordt gebruikt is mij niet helemaal duidelijk, maar ik schat zo in dat de onderzoekers de juiste headline “mensen kijken naar naar beelden met en geluid op schermen”  wel juister, maar toch te te weinig pakkend vonden.