Film-producenten dagvaarden de staat

Enkele film-producenten hebben de staat gedagvaard. Er was al eerder mee gedreigd, maar dat leek mij altijd meer een proefballonnetje. Die claim van de Producenten kwam mij namelijk nogal ver gezocht over, maar kennelijk zijn er advocaten die daar anders over denken. De dagvaarding is er, de rechtszaak komt er… althans dat leid ik af uit de persberichten. Zeker weten doen we het niet. Bij film is niets wat het lijkt natuurlijk.

Deze producenten zijn boos omdat er illegaal wordt gedownload. Dat kan ik goed begrijpen. Zij vinden ook dat zij schade lijden door dit illegale downloaden. Dat vind ik al lastiger te begrijpen of in ieder geval moeilijker te bewijzen. Maar goed, ik kan me de gedachte goed voorstellen. Waar het echter misgaat, is bij hun redenering  dat de Staat verantwoordelijk zou zijn voor deze schade.

Het idee, is, zo begrijp ik, dat “De Staat” ten onrechte downloaden niet als illegaal heeft betiteld. Kennelijk denken deze producenten dat de wereld er heel anders had uitgezien als dat wel zou zijn gebeurd. Mij lijkt dat wat sterk. In andere landen waar illegaal downloaden verboden is doet men niet onder voor Nederland. Daarbij vraag ik mij af of veel downloaders zich überhaupt bewust waren van het feit dat downloaden niet “illegaal” was.

Kortom, het lijkt mij kostbare vergeefse moeite. Hoe anders is het met dat andere recente initiatief van filmproducenten: film.nl, een website waar je kan zien hoe je en waar je een film legaal kan bekijken. Nu hoef je als je online een film wilt bekijken niet meer door talloze torrent zoekresultaten heen te worstelen voordat je er achter komt waar de film legaal te zien is.

Het geld voor deze procedure kan beter gebruikt kunnen worden voor de promotie van dit initiatief.