De lage kwaliteit op uitzendinggemist

Volgens onderzoek van NOS op 3 beperkt de NPO bewust de kwaliteit van de streams op de NPO-apps. De reden zou onder meer zijn om de kabelaars tevreden te houden zodat NPO meer geld kan ontvangen voor de doorgifte van NPO zenders en programma’s. Heerlijk lange termijn denken weer daar in Hilversum.

Ik vroeg laatst aan mijn buurmeisje van 15 of zij wel eens naar NPO 1,2 of 3 keek. Haar antwoord? Een simpel “en pee-wattes?”.  De enige momenten waarop zij en haar vriendinnen naar televisie kijken zijn bij live shows als de voice etc. Dan moet je wel namelijk. Voor de rest kijkt zij alles online, net als haar vriendinnen. 

Het gevecht voor de kijkers vindt plaats online, niet via de nummertjes op een afstandbediening. Als je als publieke omroep kijkers wil trekken, dan moet men de online beschikbaarheid en kwaliteit op orde brengen, maar vooral ook de bekendheid vergroten. Denk aan online campagnes, YouTube kanalen, zich aansluiten bij een MCN, een bestaande MCN opkopen etc. Je kunt alle kanten op, maar bewust je online aanbod beperken om de kabelaars te plezieren, dat is de verkeerde kant op. Dat is achteruit rennen.