Column Parool – Unquote

Het zit RTL –directeur Erland Galjaard nog steeds hoog. Deze week In een interview in HP De Tijd noemt hij de aantijgingen van Quote aan het adres van zijn vrouw Wendy van Dijk, het dieptepunt van het jaar.

Wat is er ook alweer gebeurd? Quote schreef dat Wendy van Dijk verslaafd was aan coke, inmiddels is afgekickt, maar ‘er op de foto’s van haar huwelijk toch nog best doorgesnoven bij stond’. O ja, en dat ze met coke in haar ondergoed zou zijn opgepakt op het vliegveld van Ibiza.

Quote voelde zelf wel aan dat het tricky was dus plaatste de aantijgingen niet als feit maar als roddel in de rubriek Achterqlap. Dat is een vaak toegepast trucje in de riooljournalistiek. Een stelling poneren als gerucht waarvan je slechts constateert dat het de ronde doet zonder het je eigen te maken.

De rechter trapte daar niet in. Als je dat zou toelaten, zouden kwalijke aantijgingen ‘verpakt’ als roddel nooit onrechtmatig zijn. En dat is niet de bedoeling. Want daarmee kun je iemand ongelegitimeerd beschadigen. Ook al weet de lezer dat het met een bergje zout moet worden genomen, toch kan het aan de persoon blijven ‘kleven’.

Quote kon de geruchten niet hard maken en moest rectificeren. En Wendy van Dijk kreeg 5.000 Euro als voorschot op schadevergoeding. Klinkt leuk maar is volstrekt onbevredigend. Dat doet Quote immers geen pijn, want de publiciteit die het heeft opgeleverd is het meervoudige waard. Dat is ook precies de reden dat rioolbladen een calamiteitenpotje hebben voor advocaatkosten en schadeclaims. Of het is gewoon opgenomen in het marketingbudget. Het is gecalculeerd effectbejag.

Ik hoop dan ook dat Galjaard zijn in het interview genoemde overweging om nadere stappen tegen Quote te nemen, zal doorzetten. Iemand moet toch ooit zorgen dat zo’n calamiteitenpotje ontoereikend is, dat dit soort brakke ‘journalistiek’ niet meer loont. Als het dan ook RTL Boulevard treft, is dat helemaal mooi meegenomen. Iedereen die in het riool zwemt, slikke af en toe een drol.