Column Parool – Kippetjesgedrag

Sylvana Simons was afgelopen woensdag tafeldame bij DWDD. Ze liet een foto zien van de website van een advocatenkantoor met louter vrouwen. Daarop zie je zes dames, mooi gekleed in een krachtige pose met de frontvrouw van het kantoor in volle prominentie aanwezig, (zie: www.vanessen-advocaten.nl).

Iets te krachtig en prominent wellicht vond Advocatie, een nieuwssite voor advocaten, want die plaatste er een artikel over met de titel: ‘advocatenkantoor of escortservice?’. Een oplettende lezer had de site geattendeerd op deze foto van een ‘madam in een bordeel’. Het artikel is inmiddels verwijderd van de site. Men had blijkbaar zelf ook wel door dat het niet kon.

De frontvrouw heeft ‘onthutst’ gereageerd. Ach, ze heeft gelijk ook. Advocatuur is een dienstverlenend beroep en het vak van advocaat bestaat al heel lang, maar daarmee is het natuurlijk nog niet het oudste beroep ter wereld. Het één sluit het andere niet uit, zou je nog kunnen betogen, maar het zijn zware banen, dus de metiers combineren is lastig.

Waarom kunnen mooie, succesvolle vrouwen zich niet op deze manier afficheren zonder dit soort seksistische onzin, vroeg Sylvana Simons zich terecht af. Vrouwen zijn daar inmiddels wel een beetje klaar mee.

In Hollywood is een ware girl power revolutie gaande. De dames pikken het niet langer. Haantjesgedrag wordt onmiddellijk met kippetjesgedrag (noem je dat zo?) vergolden. Russell Crowe kreeg onlangs op zijn sodemieter omdat hij had gezegd dat oudere actrices meer rollen zouden krijgen als ze geen twintigers meer willen spelen. En een cameraman bij de Oscars kreeg een sneer van Cate Blanchett toen hij haar langzaam van top tot teen filmde: ‘doe je dat ook bij de jongens?’.

Kijk, en daar haak ik dus af. Je kunt niet in een prachtige jurk, helemaal afgepumpt op een rode loper verschijnen en vervolgens klagen over aandacht daarvoor. Bij girl pride hoort ook dat je in zo’n geval de gevraagde en gekregen aandacht professioneel consumeert.

Ik besef dat ik nu voorgoed de helft van mijn lezerspubliek ben verloren. Ik hoop dat die andere 7 me wel volgen.