Column Parool – Linda.tv

Het gloednieuwe Linda.tv is gepositioneerd als alleen voor vrouwen. Dat is heel slim, want dat trekt vrouwen. En vrouwen trekken mannen. Denk aan de Ladies Nights die bioscopen organiseerden rond de film Gooische Vrouwen. De zalen zaten vol met jolige dames, maar er zaten ook mannen in de zaal, niet alleen gay best friends maar ook mannen met snode jagersplannen.

Maar goed, op Linda.tv vind je voor een paar Euro per maand een selectie van tv-fragmenten, YouTube-filmpjes en eigen videoproducties. Het eerste wat je je natuurlijk afvraagt is hoe het met de rechten zit. Op alle filmpjes, hoe triviaal ook, zitten auteursrechten. De hoofdredacteur van Linda.tv heeft gezegd dat je filmpjes mag aanbieden als ze elders op het web gratis te vinden zijn. Inderdaad mag je in hoofdregel linken naar online filmpjes door ze te ‘embedden’. Maar hoe zit het als het illegale content betreft? En wat als Youtube er tussen zit, moet je dan een deal met Youtube sluiten?

Ik neem aan dat Linda.tv de benodigde rechten netjes regelt. In ieder geval moet de abonnee van Linda.tv. er geen last van hebben. Je verwacht dat in de abonnementsvoorwaarden wordt gegarandeerd dat het allemaal okay is. Maar uit de voorwaarden blijkt juist dat het gebruik van de diensten van Linda.tv geheel voor eigen risico is. En als de abonnee iets doet wat niet mag, bijvoorbeeld een filmpje verspreiden, dan is de abonnee verantwoordelijk voor alle claims wegens schending van auteursrechten. Bovendien moet de abonnee dan een direct opeisbare boete van €10.000,- per overtreding aan Linda.tv betalen. Best pittig.

De abonnee moet ook garanderen dat zij of hij de filmpjes van Linda.tv niet zelf zal exploiteren. Het komt er op neer dat Linda.tv iemands filmpje – vaak zonder daar zelf voor te betalen – achter een betaalmuur plaatst en vervolgens van de mensen die daarvoor aan Linda.tv betalen, de garantie bedingt dat ze datzelfde filmpje niet achter een betaalmuur plaatsen. Bent u er nog?

Ondernemerschap moet beloond worden, dat dan weer wel.