Column Parool – Stemmingmakerij

De Televizierring is zeer gewild. En dus is er altijd gedoe over.

Dit keer is Jan Slagter van omroep Max heel boos. Zijn programma Heel Holland Bakt is namelijk niet genomineerd voor de Telvizierring. Dat is natuurlijk ook heel vervelend. Zijn kijkcijferkanon (2,3 miljoen kijkers) heeft het afgelegd tegen Streetlab (270.000 kijkers). Bijna tien keer zoveel kijkers en dan toch minder Televizierstemmen? Dat kan toch niet? Nou, het schijnt dat veel mensen Streetlab online hebben gezien (niet gek want het is een geweldig programma) en die views tellen niet mee voor het aantal kijkers. Zo ontstaat een scheef beeld, want – lieve kijkbuisvrinden – online TV is toch ook echt TV, althans voor iedereen die jonger is dan de doelgroep van omroep Max.

En in de leeftijd zit ‘m inderdaad de kneep, zo geeft Slagter ook zelf aan. Ouderen vinden stemmen via internet lastig. Blijkbaar weten ze niet de juiste knop in te drukken om hun favoriete programma te steunen. Maar goed, dat nadeel voor omroep Max wordt misschien wel gecompenseerd door het feit dat de ouderen ook niet de juiste knop weten in te drukken om weg te zappen als Heel Holland Bakt zelfs voor hen te belegen wordt. Of dat men wel de juiste knop vindt maar net tijdens het drukken in slaap is gedommeld. Je weet het niet.

Slagter is niet zomaar loos boos. Hij dreigt met terugtrekking uit de Telvizierring competitie. Oei, dat is stevige taal. Maar de meneer van de Telvizierring schrok daar helemaal niet van. Weet u waarom niet? Mensen kunnen op je programma stemmen, of je nou wilt of niet. Je kúnt je helemaal niet terugtrekken uit die competitie!

Dat terugtrekken heeft sowieso iets serieus sneus. Zoals de producent van de film Michiel de Ruyter die toen zijn vakgenoten zijn film niet nomineerden voor beste film, niet meer mee wilde doen aan de Gouden Kalveren. En bovendien het Nederlands Film Festival verbood de film nog in het reguliere festivalprogramma te vertonen. Verliezen is heus niet makkelijk. Het NFF Gala was er gisteren gelukkig niet minder gezellig om.