Column Parool – Een ander geluid

DWDD afgelopen maandag. Onderwerp van gesprek was (groeiend) antisemitisme. Getoond werd een filmpje van een man die met een keppeltje door Parijs loopt. Je weet niet wat je ziet, hij wordt uitgescholden en bespuugd. Het baart schrik en ongeloof. 

Vier bekende Joodse mensen, onder andere Frits Barend, waren uitgenodigd aan tafel bij DWDD om daarover te spreken. Zij waren unaniem in hun afschuw over hoe ver het (weer) is gekomen in de wereld als het gaat om antisemitisme. Dat almaar toeneemt, ook hier dichtbij. Joodse kinderen in Amsterdam die niet meer op de fiets naar school kunnen. Joodse instellingen die met Kalasjnikovs bewaakt moeten worden. Je hoeft niet semitisch te zijn om deze afschuw te delen.

Uiteraard kwam aan bod de recente oproep van Netanyahu aan de Europese Joden om naar het veiliger Israël te emigreren. Ook daarover was de tafel bij DWDD eensgezind. Als je dat doet, dan geef je toe aan het terrorisme. Vluchten uit je eigen land is wel het laatst wat je wilt.   

Op een gegeven moment werd opgemerkt dat een hevige uitbarsting van het conflict in Gaza, zoals vorig jaar, het antisemitisme meer voelbaar maakt. Dat is een punt om bij stil te staan. Want van een versterkt antisemitisme hebben alle Joden last, degenen die de opstelling van Israël in dat conflict accorderen, maar ook degenen die dat niet doen.

Daar werd helaas niet verder op ingegaan. Was er niemand uitgenodigd die het Israël- beleid afkeurt? Vond de redactie van DWDD een dergelijke setting welllicht te polemisch? Of waren de mensen die nu aan tafel zaten dan niet gekomen? Dat kan ik snappen als Gretta Duisenberg was uitgenodigd met haar “zes miljoen” handtekeningen tegen Israël. Dat was oorlog geworden. Maar waarom niet oud – premier Dries van Agt of beter nog, criticasters uit eigen kring? iemand van de stichting Een Ander Joods Geluid? Die vinden dat er sprake is van een asymmetrie in de machtsverhoudingen en zien Israël als de partij die in verregaande mate de sleutel in handen heeft om het conflict tot een einde te brengen. Iemand uit die gelederen, bijvoorbeeld Hanneke Groenteman of Dieuwertje Blok, had de discussie verder gebracht.