Column Parool – Suit Supply

Pakkenverkoper Suit Supply provoceert graag in haar campagnes. En botst zodoende af en toe tegen wat regels.

Het begon al toen ze een plekje in de markt moesten veroveren naast de gevestigde pakkenzaken zoals Oger in de PC Hooftstraat. Dat deden ze met een Fokke en Sukke cartoon met de tekst: “Een mooi pak? Daarvoor ga je langs Oger… en dan links en dan rechts…”, totdat je bij Suit Supply bent.

Oger vond dat niet grappig en vorderde in kort geding een verbod op het gebruik van haar merknaam. Suit Supply beloofde wijselijk om de cartoon niet verder te verspreiden en zo liep het met een sisser af.

Ook nu zijn er klachten ingediend over Suit Supply, dit keer bij de Reclame Code Commissie. Enkele abri- posters zouden in strijd zijn met ‘de goede smaak en het fatsoen’. Het gaat om posters met een man en een vrouw onder water. De man heeft een net pak aan en de mevrouw duidelijk niet, die moet het doen met alleen een slipje.

De Commissie oordeelt dat naakt in de openbare ruimte steeds minder geaccepteerd is en dat ‘de grens van het toelaatbare’ hier is overschreden. Suit Supply ging in hoger beroep. Het College van Beroep ziet geen neergaande trend van naakt in het straatbeeld en acht het tonen van blote borsten niet per se ongeoorloofd. Dat wordt anders als het bloot seksueel getint is.

En zo heeft het College de posters van Suit Supply nauwkeurig onder de loupe genomen. Op één poster is te zien dat de ‘overwegend naakte vrouw zich uitstrekt en enigszins naar achteren lijkt te buigen met haar ogen gesloten en mond wijd geopend’. Volgens het College ‘kan dit seksuele overgave aan de man uitdrukken en de gelaatsuitdrukking kan overkomen als een uitdrukking van seksueel genot. ‘

En zo acht het College de poster in strijd met de goede smaak en het fatsoen. Slecht nieuws voor de vrijheid van expressie en creativiteit.