Column Parool – Kreukels

Sophie in de kreukels is het nieuwe programma van Sophie Hilbrand. Haar kun je in elk willekeurig format zetten, die heeft de kijkers aan d’r kont.

Deze week gaat het over de vraag welke showbizzdames zich zoal hebben laten ontkreukelen. Hilbrand gaat naar rodelopersfeestjes en vraagt op z’n Sophies – rechtdoor zonder remmen – aan de dames aldaar of ze botox gebruiken.

De meeste dames doen er niet aan. Die drinken gewoon veel water en hebben goede genen. Een enkeling vindt het flauw om erover te liegen, om vervolgens meteen te verwijzen naar de massa’s anderen die het ook doen. Zo zie je een mevrouw die opvallend openhartig is over het botoxgebruik van Linda de Mol. Je denkt, hoe weet zij dat allemaal? Blijkt die mevrouw Linda de Mol zelf te zijn! Je had haar bijna niet herkend. 

Het past wel in het levensmotto van ‘worden wie je bent’. Waarom zou dat alleen voor de binnenkant gelden? Cosmetisch arts Robert Schumacher – enigszins gehinderd door eigenbelang – voorspelt dat het taboe rond botox zijn beste tijd heeft gehad. Zoveel vrouwen gebruiken het dat het inmiddels normaal is.

Laten we wel zijn, botox heeft iets behoorlijk neps, maar dat geldt ook voor veel wel al geaccepteerde trucages om iedereen voor het lapje te houden, zoals kleurspoeling, extensions, waxen. En make-up niet te vergeten, dat is natuurlijk de meest gebruikte valstrik.

Maar goed, het taboe op botox is er nog. Zo bleek ook in de uitzending. Sophie had namelijk ook een bekende mevrouw geïnterviewd die daar achteraf spijt van had. Want de volgende ochtend kreeg BNN een mail met de volgende tekst: ‘ik wil daarom kenbaar maken dat we geen toestemming verlenen om he gefilmde noch onze naam of beeltenis te gebruiken. Een cc van deze mail gaat naar onze advocaat’. Oei!

Tot mijn verbazing heeft BNN vervolgens besloten die beelden er uit te knippen. Dat had natuurlijk helemaal niet gehoeven. Je hebt geen toestemming nodig voor uitzending van dit soort beelden. Aan Hilbrand zal het niet gelegen hebben schat ik zo in. BNN toch! Een diepe rimpeling in de vijver van BNN brutaliteit.