Column Parool – Cosby

Deze week een nieuwe aflevering van de Cosby show. Een rechtbank in Los Angeles heeft Bill Cosby opgeroepen om een beëdigde verklaring af te leggen over een avond in 1975. Cosby zou een 15- jarig meisje dronken hebben gevoerd en misbruikt tijdens een feestje in het huis van de baas van Playboy in LA

Het doet denken aan de beroemde regisseur Roman Polanski, die zich ook decennia later moest verantwoorden voor misbruik van een tienermeisje in de jaren 70. Polanski liet het meisje destijds komen voor een fotoshoot. Dat werd er eentje zonder kleren en na wat alcohol kwam de seks. Een aantal filmmakers sprong voor Polanski in de bres met als argument de vrijere moraal in de jaren 70. Seks met minderjarigen moest onder omstandigheden best kunnen. 

Het is terecht dat Cosby deze bijval niet geniet. De cover deze week van New York Magazine biedt net genoeg plaats voor de 35 vrouwen die zeggen door Cosby te zijn misbruikt. Dat moet natuurlijk eerst nog maar eens bewezen worden, maar de brave onschuld is op zijn minst aan het rammelen geslagen.

Inmiddels weten we dat Cosby in het verleden zwijggeld heeft betaald in een aanrandingszaak. Natuurlijk staat daarmee de aanrandimg niet vast, je kunt immers ook een (onwaar) gerucht afkopen, maar helpen doet het Cosby niet. En meer verklaringen in die aanrandingszaak dreigen openbaar te worden.

En daarbovenop dus de verklaring die hij moet afleggen over dat jonge meisje in 1975. Hij kan ontkennen (I did not have sex with that young lady), vaag blijven (me old, me not remember) of toegeven (I admit, but you must know, your honour, the social atmosphere back then).

Als alleen al waar is dat Cosby op Playboy feestjes was waar ook dronken (gevoerde) 15-jarige meisjes rondliepen, dan is dat lastig te rijmen met zijn rol als iconisch toonbeeld van de deugdelijkheid van de zwarte middenklasse.

Je mag hopen dat Cosby zo niet onbedoeld kwaadwillenden in de kaart speelt, die een deuk in die deugdelijkheid misbruiken in deze op raciaal vlak toch al zo gevoelige tijden in de Verenigde Staten.