Column Parool – Oh dear

RTL heeft een leuk programma, Killer Karaoke. Hindernistelevisie, waarin kandidaten moeten blijven zingen onder moeilijke omstandigheden. Denk aan elektrische schokken of in een bak met slangen hangen.

Klinkt vernieuwend, maar eigenlijk is het gewoon een variatie op het ouderwetse geblindeerd spijkerpoepend zijwaarts zaklopen. Of dichterbij huis, dat je met best wel veel haast een ingewikkelde mail moet typen met drie schreeuwende kinderen op je hoofd. Van dat soort onmogelijke combinaties die sommigen een ‘uitdaging’ noemen.

Killer Karaoke is in opspraak geraakt door die bak met slangen. Het regende klachten over dierenmishandeling. Meestal gebeurt dat alleen bij zeehondjes en koalabeertjes maar nu dus ook bij minder aaibare varianten. Zelfs het OM kwam in het geweer: “de betreffende slangen zijn gestrest geraakt, wat hun gezondheid heeft geschaad”. Nou, als je de beelden goed bestudeert, is de mevrouw die in die bak hangt beduidend gestrester door de slangen dan andersom. Slangen zijn niet voor niks koelbloedig. Maar ja, de slangen hebben er niet zelf voor gekozen om met die mevrouw de bak te delen. Misschien heerste hun angst wel onderschubs.  

Het OM nam genoegen met een donatie van 12.500 Euro door RTL aan de Dierenbescherming, wel met de woorden dat ’te allen tijde zorgvuldig met dieren moet worden omgesprongen’. Respect voor alle dieren, ongeacht hun omvang, uiterlijk of aaibaarheid. Nu is wel de vraag wat precies de definitie van een dier is. Ik kwam tegen: ‘ieder levend wezen dat geen mens en geen plant is’. Misschien iets te ruim, want een bacterie leeft ook en zo is ieder antibioticakuurtje een heuse genocide. Voor dat delict wil je het OM niet op de stoep hebben.  

Anderen hanteren dan ook een reëler begrip: ‘een dier is een meercellig, levend organisme met zintuigen’. Maar ook dan valt er een hoop onder. Bijvoorbeeld de vlieg die Obama laatst tijdens een interview triomfantelijk doodmepte met de woorden ‘I got the sucker.” Oei, meteen de Amerikaanse dierenbescherming op z’n witte dak.

Laten we niet overdrijven. Orwell had gelijk: “All animals are equal, but some animals are more equal than others.”