Column Parool – Fuck

Veel fuck dezer dagen. Terwijl u dit leest wordt in het Amsterdamse Filmhuis Cavia* genoten van de eerste editie van het Holy Fuck Film Festival met ‘porno voor beschaafde mensen’ (zoals u).

Verder deze week de feestelijke première van fietsfilm Ventoux. Een mooie film over de pieken en dalen van liefde en vriendschap. Met als hoogtepunt het getergde ‘fuck you all’’ van Wilfried de Jong als hij één van zijn fietsvrienden op de bek slaat.

Dat woord fuck heeft een prettige ontlading. Fuck dit, fuck dat, fok jou. Best lekker af en toe, dat gevoel van ‘fok it’. Ik was dan ook blij verrast toen ik een keer voor de gein mijn naam omdraaide. Mijn accountant gaat nog altijd een beetje stotteren als hij me belt over Ffohkid B.V. Terwijl met die naam echt niet de vrolijke vinger naar hem wordt opgestoken, meer naar de takspolities.  

Het fucken van de ambtelijke macht is niet zonder gevaar, zo hebben we gezien met de ‘fuck de koning’ strafzaak. Op het opzettelijk beledigen van de koning staat vijf jaar cel. Als je toch gevangenisstraf riskeert, dan kun je beter de koningin nemen want daar staat maar vier jaar op. Maximaal. Nog steeds niet mals, maar gelukkig volgens strafrechtadvocaten vrij kansloos voor het OM.

Ook bij media- advocaten doet de fuck de koning- zaak de wenkbrauwen fronsen. De regel is namelijk dat publieke figuren juist méér moeten dulden dan gewone stervelingen zoals u en ik. Zeker niet minder. Het majesteitschennisartikel dat de koning meer bescherming biedt dan ons onderdanen, moet geschrapt worden. En dat zal ook gebeuren, met dank aan het OM zelf. Dat krijg je als je een demonstrant zo pontificaal van een podium laat trekken op grond van een regel uit de riddertijd.

Na de publieke verontwaardiging en de ‘tsunami’ van protest- fuckdekonings op social media, heeft het OM haar keutel dan ook ingetrokken. De aanklacht wordt ‘heroverwogen’. Uitermate zwak natuurlijk. En de koning intussen? Die kan het natuurlijk allemaal geen ene fuck schelen.

*De echte liefhebbers denken in deze context meteen aan Richard Gere