Periscope

De seizoenspremiere van Game of Thrones werd deze week massaal live gestreamd. Heel simpel, telefoon richten op je TV, knopje drukken en de hele aflevering komt live online. Dat gebeurde via de app Periscope (eigendom van Twitter). Zo konden gebruikers van Periscope de aflevering kijken, gratis en gelijktijdig met kijkers die wel $25,- per maand aan zender HBO betalen.

HBO vindt dat Periscope daar verantwoordelijk voor is. Periscope verklaart dat ze achteraf ingrijpt. Het zal niet helpen, het beest is uit de fles.

De gratis- kijkers hebben geen medelijden met HBO. Het benadelen van de makers van datgene wat ze nu juist zo goed vinden, is blijkbaar geen belemmering. Dat is niet sterk. Als je Carice van Houten wilt zien, wees een man en maak een keuze: betalen wat er voor gevraagd wordt of niet betalen en een stukje gaan fietsen.

Maar goed, filmpjes via Periscope, dat wordt nog wat. Bij Youtube heb je na het filmen nog de keuze van wel of niet plaatsen. Dat moment van bezinning ontbreekt bij live streams: je filmt en het is meteen wereldkundig.  

En dat is link. Je botst zo tegen auteursrechten of privacy van anderen. Dat kan heel schadelijk zijn. En die schade moet je helemaal zelf dragen want dat heeft Persicope degelijk dichtgetimmerd in de algemene voorwaarden.

Ook moreel wordt het ingewikkeld. Periscope zal bijdragen aan de strijd tegen oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen. Maar hadden we (samen met de nabestaanden) via de telefoon van één van de 149 inzittenden van het GermanWings toestel live getuige willen zijn van de duizelingwekkende duik naar de dood?

In de praktijk zal het gaan om privacy. Iedereen kan de hele dag live videobeelden van anderen uitzenden. Komen er streamverboden in openbare ruimten? Krijgen we streamvrije kroegen? Controle is lastig. Dan maar de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf laten? Televisiezenders hebben al moeite de grenzen te bepalen van wat wel en niet uitgezonden wordt, laat staan dat iedere burger dat voor zichzelf kan bepalen. Niet iedere persoon is zo smart als zijn smartphone.