Column Parool – Eye

Deze week noteer ik twee heuglijke feiten. Met stip op 1 benoeming van Ronald Ockhuysen als hoofdredacteur van deze krant. Yeehah (an expression of joy and excitement).

Een ander blij bericht is dat het goed gaat met Eye, het filminstituut aan het IJ. Dat bleek eergisteren op het Eye Gala voor de Nederlandse filmindustrie. Dans en drank voor de fine fleur. Het thema was ook nog eens bloemen, dus dat werd één kleurige en later ook geurige bende.

Eye werd in 2012 geopend door koningin Beatrix. Toen was er natuurlijk ook zo’n knalfuif. Het ontbrak aan niets, behalve de twee Oostenrijkse architecten van het gebouw. Die waren uit protest weggebleven bij de officiële opening. Eye had namelijk in het interieur niet helemaal precies hun ontwerp gevolgd. Dat had hen creatief gekwetst, ook al waren die aanpassingen gedaan wegens de brandveiligheid. Toch best een valide reden, want misschien was het interieur wel mooier zonder die aanpassingen, maar als je in de fik staat kun je daar ook niet echt van genieten, zou ik denken.

Maar goed, juridisch hadden de mannen wel een punt. Architecten hebben namelijk auteursrecht op wat ze ontwerpen. En ook als ze dat auteursrecht hebben overgedragen aan hun opdrachtgever, dan nog behouden ze het recht om zich te verzetten tegen “verminking” van hun werk. De vraag is natuurlijk wat verminking is. Welnu, daar kom je eerder aan toe dan je zou denken. Zo werd ooit het aanbrengen van buitenzonwering op een gemeentehuis aangemerkt als verminking. De architect wilde niet dat men zou denken dat die dissonante zonwering bij zijn ontwerp hoorde. Zo’n inbreuk op zijn reputatie hoefde hij van de rechter niet te accepteren.

Bij de verbouwing van het Naturalis in Leiden speelt nu hetzelfde. De architect van het huidige Naturalis is woedend over de voorgenomen verminking van zijn ontwerp uit 1998. De architect die de verbouwing gaat doen ziet dat anders: “een opdrachtgever heeft altijd het recht om een gebouw aan te passen.” Tsja, we snappen dat hij zijn verbouwklus niet wil mislopen, maar dit is echt onzin. Wordt vervolgd. Keep an eye on it.