Column Parool – Blurred fines

Boeven zijn het, die Pharrell Williams en Robin Thicke. Hun megahit Blurred Lines is deels jatwerk. Ze hebben Marvin Gaye’s Got to Give It Up geplagieerd, zo oordeelde een jury in Los Angeles. De erven Gaye hebben recht op 4 miljoen schadevergoeding en 3.3 miljoen aan winstafdracht.

En de Gaye’s zijn nog niet klaar. Als er geen overeenstemming wordt bereikt over hoeveel zij ook nog gaan krijgen van de toekomstige winsten, eisen ze een verbod op Blurred Lines. Dan mag het niet meer te horen zijn. Vernietiging van creatief kapitaal. Zou good ol’ Marvin het liquideren van zo’n geweldig nummer over zijn hart hebben verkregen? Omdat 7 miljoen niet genoeg is? De erven zeggen dat het niet om het geld gaat maar om bescherming van de creatieve erfenis, de familietrots, Gaye pride, Het zal niet de eerste keer zijn dat principes met geldgulzigheid worden verward.

Maar goed, wat te denken van dit vonnis? Is het terecht? Op de radio hoorde ik het commentaar van oud- muzikant (Lois Lane) en muziekrechtadvocaat Rob van Dongen (verrek, ik zou zweren dat ik hem net hier op kantoor zag rondlopen). Hij acht de uitspraak onterecht. Het gaat hier om het overnemen van een groove, een stijlfiguur, en stijlen, concepten en ideeën genieten nu eenmaal geen auteursrechtelijke bescherming. Het monopoliseren van een stijl heeft een chilling effect op creativiteit en het auteursrecht is nu juist bedoeld om creativiteit te bevorderen.

Hoe kwam het dan toch tot deze veroordeling? Van Dongen acht het onwaarschijnlijk dat het hier in Nederland ook zo had uitgepakt. Niet omdat het recht in dit opzicht zo verschilt, maar omdat we hier geen juryrechtspraak kennen. Dit soort belangrijke kwesties wil je niet aan een lekenjury overlaten. En zo is het. Juryleden zijn vaak heel lieve mensen maar dikwijls geen musicus of jurist. Ze zijn aldus niet geoefend in het vergelijken van muziekstukken noch in het juridisch kwalificeren daarvan.

Thicke en Williams gaan in hoger beroep. Wie er ook wint, Marvin Gaye is here to stay. Hele generaties zijn verwekt op zijn Sexual Healing. Misschien is Pharrell’s inspiratie wel aan die wortel ontstaan.