Column Parool – Uitbetalinggemist.nl

Dit was de week van het filmfestival in Berlijn. Wie klaagt dat de Nederlandse film internationaal niet meedoet, moet daar maar eens gaan kijken. Het barstte van de Nederlandse successen. Zelf was ik er kort even, onder andere om op de Nederlandse ambassade getuige te zijn van ondertekening van een Duits- Nederlands filmcoproductiesamenwerkingsverdrag (precies zo langdradig als dit woord was de bijeenkomst zelf, iets te Duits degelijk en ze hadden niet eens Ferrero Rocher bij de champagne).

Gelukkig was er genoeg ander vertier en zo waren de Nederlandse filmmakers flink aan de Berlijnse boemel. Intussen vond in Nederland de ontknoping plaats van een langdurig conflict tussen de filmmakers (acteurs, regisseurs, scenarioschrijvers) en filmbonzen (producenten en exploitanten). De ruzie ging over rechten en vooral natuurlijk over de verdeling van het geld dat met die rechten gepaard gaat. Er ontstond een hardnekkige impasse en leidde zelfs tot pijnlijke en omstreden protesten op het Nederlands Film Festival afgelopen september.

Deze week is er eindelijk consensus bereikt tussen de makers en de bonzen. De deal is mede gebaseerd op het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht dat ten doel heeft de positie van filmmakers te versterken. De regeling voorziet niet alleen in een vergoeding voor lineaire televisie-uitzendingen (lees: ouderwetse wat de pot schaft- televisie), maar ook voor video on demand (afhaaltelevisie) en ‘uitzending gemist’ (hond uit de pot- televisie).

Zo is voor de filmmakers uitzending gemist niet langer uitbetaling gemist. Hoe hebben ze dat geflikt? Wat moet je in godsnaam doen om zo’n schier uitzichtloos probleem op te lossen? Juist, je hebt iemand van kaliber nodig, een soort Mr Wolf a la Harvey Keitel in Pulp Fiction. De top van de top. Voor als het er echt om spant. Waar vind je die? Juist, je grabbelt in de poule van Parool- columnisten. In dit geval liet Felix Rottenberg zich grabbelen. Had natuurlijk ook best Theodor, Roos of Mano kunnen zijn, maar goed, Felix dus. Hij is in december als hoofdonderhandelaar voor de filmmakers aangesteld en warempel, met zijn adequate bemoeienis is het probleem in een vloek en een zucht opgelost. Wat een ijzersterke zet. Zouden ze vaker moeten doen!