Column Parool – Kinderfeestje

Gewetensvraag: als het Jeugdjournaal een taai onderwerp behandelt waar u niet zo lekker inzit, blijft u dan kijken? Jaja, geef maar toe. dat is erg verhelderend. Geen omfloerst jargon met driedubbele ontkenningen, maar direct de hete brei in gewonemensentaal. Spreekt dat u aan, dan heb ik nog een tip: kinderkrant Kidsweek. Een minuut of 5 en je bent helemaal bij. Toegegeven, de Telegraaf heb je ook in 5 minuten uit, maar dan zit de hete brei in je haar, althans zo voelt het.

Die Kidsweek bevat meer dan infantiliteiten. Deze week trof ik een pittige juridische casus. Het ging over Alex van 5 uit Engeland die was uitgenodigd voor het verjaardagsfeestje van een klasgenootje. Ze zouden naar een indoor skihal gaan. Alex’ moeder had toegezegd dat Alex zou komen maar op het laatste moment bedacht ze zich en nam Alex mee naar opa en oma. Zonder het feestje af te bellen. Dat vond de moeder van de jarige niet leuk. Ze had op Alex gerekend en ook al 15,95 Pond voor hem betaald. Excuses bleven uit en zo had Alex een week later een rekening in zijn rugzak: een ‘no show fee’ van 15,95.

De moeder van Alex wil dat niet betalen. Haar argumenten: Alex wilde zelf liever naar opa en oma (yeah right). ik kon niet afbellen want ik kon het nummer niet achterhalen (yeah sure).

Inmiddels dreigt een rechtszaak. Volgens een juridische correspondent van de BBC is de vordering kansloos is, aan uitnodigingen voor kinderfeestjes kleven geen juridische aspecten. Nou is mijn kennis van het Engelse recht rather rusty, dus ik houd het even bij ons recht. Ik denk ook dat dat geld lastig inbaar is. De kosten voor het feestje waren een gift. Dat Alex van die gift geen gebruik heeft gemaakt, doet daaraan niet af.

Argumentatie anderzijds: er was een afspraak. En een afspraak is een overeenkomst. Het breken van een overeenkomst heet wanprestatie. En bij wanprestatie hoort schadevergoeding. De schade bedraagt 15,95. Dat bedrag was niet uitgegeven als tijdig was afgebeld.

De afloop? Ik houd de Kidsweek nauwgezet in de gaten. Mijn sympathie ligt niet bij Alex ‘ moeder. Als ik Alex was, zou ik snel bij opa en oma gaan wonen.