Column Parool – Noar Hoes

Het is u niet ontgaan. De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes is inmiddels gevallen over de door Pownews uitgezonden loktoyboybeelden.

Een burgemeester mag daten met wie hij wil, zolang het niet gaat om minderjarigen, verstandelijk gehandicapten, criminelen of heroïnehoeren. Daten is een privéaangelegenheid. Dat wordt anders als de burgemeester aan zijn gemeenteraad heeft beloofd dat hij de gemeente niet (meer) in verlegenheid zal brengen door intieme afspraakjes met scharrels in openbare gelegenheden.

Hoes heeft die belofte gedaan, zo begrijp ik. En daarmee ontstijgt het de privésfeer. Hoes is niet zozeer gestruikeld over de toyboydate zelf, maar over het breken van de belofte aan de gemeenteraad. Denk aan Clinton. Niet de buitenechtelijke relatie met Lewinsky deed hem de das om, maar de leugen erover tegenover de onderzoekscommissie.

Het breken van de professionele belofte gaf Pownews munitie om te stellen dat het hier gaat om een maatschappelijk relevante kwestie, een gevaar voor de democratie zelfs en derhalve een aan de kaak te stellen misstand.

Juridisch relevant is of de ‘misstand’ ook op een andere manier aan het licht had kunnen worden gebracht. Als dat zo is, dan mag je namelijk geen verborgen camera beelden gebruiken. Als de misstand bestond uit het breken van de belofte om niet in het openbaar te scharrelen, dan had dat ook kunnen worden aangetoond met een simpele foto van de twee mannen in de kroeg en een bevestigend tweetje van de toyboy dat het een intieme date betrof. Daarmee was het breken van de belofte immers ook al aangetoond. Daar waren geen beelden voor nodig. Verschil is dat dat vast niet tot de val van Hoes had geleid.

Zonder uitzending van die beelden had het allemaal zo’n vaart niet genomen. Sterker, dan was er eigenlijk überhaupt geen misstand geweest. En daarmee stuiten we op iets vreemds.
Eigenlijk heeft Pownews met de beelden niet een bestaande misstand vastgelegd maar juist door uitzending van die beelden een niet bestaande misstand tot misstand verheven. De misstand heeft zich als een Baron von Münchhausen aan zijn eigen haren uit het moeras getrokken. Feitelijk gebruikt Pownews de uitzending van de beelden als argument dat ze gerechtigd was tot uitzending van de beelden. Bent u er nog?