Column Parool – Onno Hoes

Pownews zond stiekem opgenomen beelden uit van Onno Hoes, burgemeester van Maastricht. Hoes had hitsige praatjes met een potentiële jonge scharrel. Ronald Giphart twitterde daarover: ‘ik heb even gemist dat blijkbaar in de wet staat dat burgemeesters in hun godvergeten vrije tijd niet over pijpen mogen praten.’

Goed punt van Giphart. Nu kent elke wet sowieso al een mondelinge behandeling, dus ik vraag me ook af of er een wet is met een verbod op ‘lullen over pijpen’. In mijn wettenbundel kwam ik eigenlijk vooral wetten tegen in het voordeel van Hoes. Neem nou de Wet investeren in jongeren in combinatie met de Wet inzake bloedvoorziening, dan ben je er al. Daar heb je de In- en uitvoerwet niet eens voor nodig. En voor de meer kinky escapades zag ik ook nog de Destructiewet langskomen en een heuse Hamsterwet. Aan alles is gedacht. Mits veilig natuurlijk, anders kom je in botsing met de Infectieziektewet.

Maar goed, Hoes kreeg het eind vorig jaar al aan de stok met zijn gemeenteraad en met zijn toenmalige man Albert Verlinde, omdat hij vreemdging met een toyboy. En nu zijn er dus intieme gesprekken gefilmd door een jonge lokscharrel, uitgerust met een verborgen camera van Pownews.

Bij het uitzenden van de beelden gaf Rutger Castricum aan dat het hier gaat om een ernstig gevaar voor de democratie. Komend uit de mond van Castricum, ploffen dit soort grote woorden als dooie mussen in rul zand. Maar Castricum móet wel zo hoog inzetten om überhaupt een poging te doen dit te vergoelijken, moreel en journalistiek.

En juridisch niet te vergeten. Want het uitzenden van met verborgen camera gemaakte beelden is slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Het moet gaan om een ernstige misstand die niet anders aan de kaak kan worden gesteld dan met dergelijke ernstige schending van de persoonlijke levenssfeer. En dat is hier niet aan de orde. Ook niet nu het gescharrel van Hoes (weer) onderwerp is in de gemeenteraad en daarmee het private domein heeft verlaten.

We dachten het dieptepunt te hebben gehad met uitzending van de onrechtmatige beelden van Wesley en Yolanthe in de parkeergarage, maar nee, Castricum en deze sneue pseudoscharrel weten zelfs Albert Verlinde te overtreffen.