Column Parool – Miljoenenjacht

U weet het vast nog. De Brabantse banketbakker die bij Miljoenenjacht van de zenuwen op de stopknop drukte terwijl hij eigenlijk wilde doorspelen. Vijf miljoen naar de haaien. Een rechtszaak waard. Binnenkort wellicht Linda de Mol als getuige.

Maar goed, nu ander gedoe. Dit keer deelnemer Semih die 45.000 Euro claimt. Het ging om de vraag: ’Welke Nederlandse diva trouwde afgelopen maand op Ibiza?’ Een andere kandidaat drukte op de knop, riep ’Patty Brard’ en mocht door. Semih had het nakijken. Tsja, bij de meeste spelletjes wint niet iedereen.

Toegegeven, ‘Patty Brard’ was een gewiekst antwoord. Dikke kans dat Patty – al trouwend menig oord versleten – vast ook een keer Ibiza heeft aangedaan. Maar hoe slim ook, in dit geval was het antwoord feitelijk onjuist. Patty Brard was weliswaar een maand daarvoor getrouwd, maar dat was in het lastig met Ibiza te verwarren Amstelveen.

Inderdaad, het huwelijksfeest is vervolgens uitbundig op Ibiza gevierd en daar was ook een soort trouwceremonie, maar de officiële huwelijksvoltrekking was toch echt in Amstelveen. En zelfs als de ceremonie op Ibiza als een huwelijkssluiting zou hebben kunnen gelden, dan was het antwoord nog steeds fout. Want het feest op Ibiza vond plaats kort ná de televisie- opname waarin de vraag werd gesteld.

En dat maakt dat het antwoord ‘Patty Brard’ juist was geweest op de vraag “wie trouwde er in Amstelveen?” en ook op de vraag ‘wie gaat er trouwen op Ibiza?’, maar nou net niet op ‘wie trouwde er op Ibiza?’. Iets in het verleden plaatsen wat in de toekomst ligt, dat is naar de huidige stand van de wetenschap simpelweg nog niet mogelijk.

Miljoenenjacht heeft dus de kandidaat doorgelaten met het goede antwoord op de verkeerde vraag. Daar heeft Semih wel een punt. Semih heeft dat overigens niet helemaal in zijn eentje bedacht. Daar is een alerte advocaat aan te pas gekomen. Als Semih deze zaak van Miljoenenjacht wint, dan zie ik een nieuw business model: alle quizvragen tot op het bot ontleden. Moet je eens opletten. Advocaten op miljoenenjacht.