Column Parool – Louche advocaat

Al jaren is er een heuse battle tussen cartoonist Ruben Oppenheimer en advocaat Theo Hiddema. Het begon in 2012 met een cartoon van Oppenheimer over Hiddema (en zijn voormalige confrère Moskowicz) waarin de term ‘louche advocaten’ werd gebruikt. Hiddema zag af van juridische stappen, daar was hij destijds ‘te mistroostig’ voor.

Nu is het er toch van gekomen. Een kort geding over Oppenheimer ’s recente cartoon met als bovenschrift ‘Aangifte tegen louche advocaat’ en een tekening van een gesoigneerde Hiddema die zegt: ‘Maar ik ben géén homo’.

Hiddema vindt dat Oppenheimer hem niet louche mag noemen omdat dat zijn goede naam en faam aantast. Oppenheimer zegt dat Hiddema vooral zelf zijn naam aantast met zijn mediageile optredens waarin hij juist telkens koketteert met balanceren op het randje. Oppenheimer denkt dat het Hiddema helemaal niet te doen is om dat ‘louche’ maar dat Hiddema er van baalt dat hij als homo wordt afgeschilderd.

Deze kwestie lijkt op de rechtszaak tussen Jort Kelder en Bram Moskowicz over de vraag wat Kelder wel of niet over Moskowicz mocht roepen. Moskowicz kreeg een gevoelig pak slaag. Kelder won glorieus, hij mocht Moskowicz bijvoorbeeld best ‘beroepsleugenaar’ noemen. Alleen de term ‘maffiamaatje’ vond de rechter te gortig. Nou vooruit dan.

Ook in de zaak Hiddema oordeelde de rechter vorige week dat Oppenheimer te ver ging met de term ‘ louche advocaat’. De sportprent moet gerectificeerd worden. Oppenheimer weigert dat. En Hiddema heeft inmiddels verklaard dat rectificatie van hem ook niet meer hoeft. Dat is niet uit aardigheid, Hiddema hoopt dat de kwestie daarmee klaar is en zijn gelijk bij de rechtbank straks niet door het hof wordt omvergeworpen.

Maar daar trapt Oppenheimer niet in. Hij gaat wel degelijk in hoger beroep. En dat wordt heel interessant. Het zal gaan om de vraag of ‘louche advocaat’ een geoorloofde ‘prikkelende mening’ is in een medium dat juist bedoeld is om met spot en verdraaiing van de werkelijkheid te provoceren. Of dat het hier gaat om een door Oppenheimer ‘gepresenteerd feit’ dat hij moet bewijzen.

Ik vermoed en hoop dat Oppenheimer wint. Ik ben voor de luis in de pels. Hiddema trouwens ook. Alleen nu even niet.