Column Parool – Pauw

Maandag zat rapper Hozny bij Pauw. Het ging over Hozny ’s best wel onappetijtelijke rap over Wilders: ‘Je leeft alleen nog omdat Allah het zo wil’ en nog zo wat heftigs. Zo ook de clip: Wilders geknield, pistool op hoofd, beeld op zwart, schot.

Wilders deed aangifte wegens bedreiging, zoals ook al eerder tegen rappers met soortgelijke clips. Mevrouw de rechter, zo gaat dat in de ‘harde rapcultuur’ en hé, het is wel kunst hè!. Daarvoor geldt toch grote vrijheid? Klopt, aan kunstuitingen mogen slechts bij dringende noodzaak beperkingen worden opgelegd. Maar een strafbaar feit is niet ineens niet strafbaar omdat het in de vorm van een kunstwerk is gepleegd.

Maar het valt toch gewoon onder de vrijheid van meningsuiting? Je mag het debat toch aanwakkeren en daarbij ook provoceren? Klopt ook, maar de vrijheid van meningsuiting mag niet misbruikt worden om bedreigingen te uiten.

De eerdere strafzaken tegen rappers zijn niet hoopgevend voor Hozny. Maar bij Pauw gaf hij zich niet zomaar gewonnen. Want kijk, neem nou dat pistoolschot aan het einde, daarvan kun je inderdaad denken dat die mannen met bivakmuts met het pistool op Wilders’ hoofd de trekker overhalen. Maar ja, het beeld stond op zwart, dus je weet het niet, aldus Hozny: het kan ook zijn dat ik de kogel nam, ter verlossing van mijn door Wilders veroorzaakte depressies.

Hozny had nog een argument. Zoals ook aan de rechter verteld, was er geen sprake van bedreiging maar slechts een waarschuwing. Een aangereikte kans om nare gevolgen te ontlopen. Maar wacht even, elke bedreiging bevat toch een waarschuwing? Dat doet toch niet af aan de bedreiging? Dat zou wat zijn. Dan waren de aan Obama gerichte woorden kort voor de onthoofding van James Foley ook geen bedreiging, maar slechts een aangereikte kans. Obama hoefde alleen maar te stoppen met IS pesten. Tsja, als je dan niet luistert, dan heb je het natuurlijk zelf gedaan. Het leven bestaat uit eigen keuzes. De man met het mes naast de geknielde Foley, was overigens niet lang daarvoor nog een Engelse rapper, zo schijnt.

Maar goed, Hozny gaf aan dat hij het zelf nóóit zou doen, maar het zou hem niet verbazen als Wilders iets overkomt.