Dark Blood

Het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht is in volle gang. Het is tien dagen lang het epicentrum van de Nederlandse filmwereld. Tussen alle premières door (Bloedlink, Brozer e.v.a.) wordt vanavond Dark Blood vertoond van filmmaker George Sluizer, die deze week overleed.

Misschien kent u hem niet. Toch is hij één van de grootste filmmakers die Nederland gekend heeft, onder andere door ‘Spoorloos’, de verfilming van ‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé. Dat bracht Sluizer groot aanzien, ook in het buitenland. Amerikaanse filmcritici noemden ‘Spoorloos’ Hitchcock-waardig. En de befaamde regisseur Stanley Kubrick belde Sluizer destijds persoonlijk op, hij had de film al drie keer gezien.

Na Spoorloos zou Dark Blood Sluizer ’s Amerikaanse meesterwerk worden. We schrijven Los Angeles, 1993. Nog tien draaidagen te gaan, alles liep op filmrolletjes. Toen het noodlot. Hoofdrolspeler River Phoenix kwam ’s ochtends niet op de set. De veelbelovende 23e jarige acteur had ’s avonds een bezoekje gebracht aan de Viper Room-club van Johny Depp en dat was niet goed gevallen. Hij overleed die nacht aan een overdosis.

En zo kwam de film in grote problemen. Voor dat soort gevallen geldt een speciale verzekering, een zogenaamde completion bond. De bedoeling van zo’n bond is dat de film ondanks alle problemen linksom of rechtsom toch wordt “completed’. Zoals het verzekeraars betaamt, staat zo’n verzekering bol van voorwaarden, onder andere dat de verzekeraar de film van de producent mag “overnemen”.

Al het geschoten materiaal werd door de verzekeraar in beslag genomen en in een kluis gedumpt. En door ruzie alom bleef het jarenlang achter slot en grendel. Uiteindelijk besloot de verzekeraar het materiaal te laten vernietigen. Toen Sluizer dat hoorde, koos hij een onorthodoxe methode: hij liet het stelen uit de kluis.

En zo is het Sluizer toch nog gelukt om de film af te maken. Op het nippertje want hij was al 80 en ook bewogen levens zijn eindig. Deze week was het zover. George Sluizer is niet meer. En dus eert het festival hem vanavond met vertoning van Dark Blood: “We kunnen ons niet voorstellen dat hij er tijdens het NFF niet bij is”. Mooi.