Woody en zijn kinderen

Woody Allen wordt van ontucht beticht. Een andere beroemde regisseur, Roman Polanski, ging hem voor evenals een niet nader te noemen Nederlandse filmproducent. Wat is dat met die filmmakers? Leidt de creatieve geest tot een afwijkende moraal? Hebben artistieke alleskunners minder goed zicht op wat wel en wat niet kan? Of halen bekende filmmakers gewoon sneller de publiciteit?

Woody Allen is nooit veroordeeld voor de aantijging dat hij zijn inmiddels volwassen stiefdochter Dylan op 7-jarige leeftijd zou hebben misbruikt. En hij wordt gesteund door zijn adoptiezoon Moses, die de beschuldiging van zijn zus publiekelijk afdoet als rancuneuze onzin die zou zijn ingefluisterd door Woody’s ex Mia Farrow.

Dat was bij Polanski wel anders. Die werd veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje. Toen Polanski na vele jaren werd opgepakt, gebeurde er iets wonderlijks. Menig filmmaker van faam sprak afkeuring uit over de arrestatie. Natuurlijk: Polanski is een bewonderenswaardige kunstenaar en principes kunnen gaan schuiven als het dichtbij komt. Maar over seks met kinderen kunnen we kort zijn. Uit den boze. Te allen tijde.

Woody Allen heeft sinds 1991 – hij was toen 56 – een relatie met zijn stiefdochter Soon Yi, die destijds 19 was. Uitzonderlijk, maar het mag. Relevant is echter wel dat ze is opgevoed door Allen. Zijn normbesef is deels het hare geworden. Het geknuffel uit de kinderjaren komt in een duister licht te staan als je bedenkt dat daar wellicht (ontluikende) seksualiteit in schuilde.

Het feit dat hij mede haar opvoeder was, betekent dat Soon Yi een emotioneel afhankelijke relatie met hem heeft. Een ouder–kind relatie wel te verstaan. Die relatie verandert in de loop der jaren wel, maar stopt niet bij wasdom. Ook volwassenen kunnen in een positie komen die hen kwetsbaar maakt ten opzichte van de personen van wie ze afhankelijk zijn. Die moeten op hun beurt zich hoeden voor misbruik van die positie. Denk aan artsen, psychologen en ‘therapeuten’ als Keith Bakker.
Als de beschuldiging van Dylan Woody Allen straks toch voor de rechter brengt, heeft hij de schijn tegen. Omdat hij al eerder ouderliefde inruilde voor een relatie waarin seks een rol speelt.