Telegraaf

De Telegraaf overtrof zichzelf deze week in schreeuwerigheid. Volkert van der Graaf in vol ornaat op de voorpagina. De gretigheid glinsterende op het krantenpapier als fish and chips wentelend in eigen vet.

Tegelijkertijd haastte de Telegraaf zich te melden dat het echt mag hoor, een foto van Van der Graaf publiceren zonder balk of blur. Als iets gewoon mag en niemand heeft nog gezegd dat het niet zo is, waarom zou je je dan uitputten in verdediging daarvan? Klinkt een beetje als de man die laat thuiskomt en zijn vrouw wakker maakt om te zeggen dat hij echt niet is vreemdgegaan die avond.

Maar goed, deze kwestie doet denken een de zaak van Ferdi E. de moordenaar van de broer van Albert Heijn. Ferdi E. verzette zich tegen publicatie van een foto waarop te zien is hoe hij tijdens een reconstructie van de moord op Gerrit Jan Heijn, met glazige blik een shaggie staat te draaien.

Het door Ferdi E. gevorderde verbod op publicatie werd afgewezen. Weliswaar had Ferdi E. recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer en het recht ‘met rust gelaten te worden’, maar de rechter vond het recht op vrijheid van meningsuiting zwaarder wegen.

Wat bij Ferdi E. echter meespeelde is dat de foto de Zilveren Camera won en daarmee op zichzelf al nieuws was. Een ander verschil is dat er bij Ferdi E. naast de foto sprake was van een artikel met inhoud. Het artikel van de Telegraaf is per saldo inhoudsloos. Niets nieuws anders dan wat je op de foto ziet, Van der Graaf die in Amsterdam op straat wandelt.

Maar misschien heeft de Telegraaf zo haar eigen definitie van “inhoud”. Bijvoorbeeld het nieuws dat hij “enigszins lijkt te zijn aangekomen”. Niveau roddelblad. Het is niet meer dan bevrediging van ordinaire sensatielust.

De meeste mensen die ongewild met hun kop in de krant staan, laten het er bij zitten, een kort geding trekt alleen maar nog meer aandacht. Maar Van der Graaf is een eng principieel mannetje. Volgens de rechter is hij “star in de bereidheid de uiterste consequenties van zijn denkbeelden te trekken”. Ik zie hem de strijd wel aangaan.