Salomon’s oordeel

Een grappige zaak van een paar jaar terug. Een man had ACAB in zijn nek getatoeëerd. Agenten beledigen mag niet, dus als je rondloopt met een permanente “All Cops Are Bastards’’ heb je kans dat je een keer wat moet uitleggen aan de politierechter. Tijdens de zitting verweerde de man zich ongeveer zo: “meneer de rechter, ik heb heus wel gehoord van dat met cops en bastards enzo maar dat vind ik helemaal niet hoor, bij mij betekent het gewoon “acht cola, acht bier”. Handig voor met mijn maten in de kroeg”. Hij kwam er niet mee weg.

Maar goed, nu iets serieus. Politierechter Salomon moest deze week oordelen over nazi- tattoo’s. De vraag was of je tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei openlijk hakenkruizen mag dragen. Het ging om een mevrouw met een donkerblauw hakenkruistattoo op haar wang, gezellig type, met haar vriend bezaaid met nazistische tatoeages.

Jammer dat de verdachten niet op de zitting waren vond de rechter, want dan had hij uitgelegd dat het heel kwetsend is, ook “voor mensen die er in de Tweede Wereldoorlog goed zijn afgekomen”. Vreemde opmerking omdat de mensen die er niet goed zijn afgekomen de tatoeages niet zullen zien. Bovendien, je zou denken dat je dat niet hoeft uit te leggen. Misschien speelde mee dat de verdachten psychiatrisch patiënt zijn.

Vervolgens gaf de rechter aan naar vrijspraak te neigen wegens vrijheid van meningsuiting. Daar snap ik niks van. De Holocaust ontkennen is strafbaar en je mag ook niet Mein Kampf verkopen (jammer, want bij uitstek anti- Hitler propaganda), maar je mag wel op 4 mei op de Dam, de meest tere tijd en plaats van het jaar, opzettelijk zo hard kwetsen?

Rechter Salomon sprak al eerder iemand vrij die agenten voor nazi’s had uitgemaakt met de woorden: “ik vind dat je dat zo lang na de oorlog moet kunnen roepen”. Dat oordeel van Salomon werd in hoger beroep terecht hard teruggefloten met de motivering dat het wel degelijk ook nu nog heel beledigend is. En zo is het, ook in een tijd dat de Duitsers met ijzeren elftaldiscipline de wereld veroveren en Israël de Gazastrook binnenvalt.