Rozen en pistolen

“Het zou een dag van liefde moeten zijn voor iedereen” twitterde het bekende Zuid- Afrikaanse fotomodel Reeva Steenkamp op 13 februari 2013. Het was één van haar laatste tweets. Een dag later, op Valentijnsdag, werd Reeva gedood door haar geliefde, de Zuid-Afrikaanse paralympisch atleet Oscar Pistorius.

Pistorius staat nu terecht. Hij verklaart onschuldig te zijn. Het was volgens hem een noodlottig ongeval. Zijn lezing? Vroeg in de ochtend hoorde Pistorius iemand in de badkamer naast de slaapkamer. Het was pikkedonker. Hij was heel erg bang. Hij besloot zijn pistool te pakken en door de dichte WC- deur te vuren op de indringer die zich daar had verschanst. Dat leek hem de beste manier om zijn vriendin en zichzelf te beschermen. Toen hij naar de slaapkamer terugkeerde, kwam hij er achter dat hij beter vóór het lossen van de schoten had kunnen controleren of zijn vriendin nog in bed lag. Verkeerde volgorde. Het bed was leeg. De indringer in de WC bleek de mooie Reeva.

De aanklagers en de familie van Reeva volgen een ander scenario. Oscar en Reeva hadden hevige ruzie. Reeva probeerde aan de agressieve en bewapende Oscar te ontsnappen door zich in de WC op te sluiten. De WC- pot waarachter zij zich verschuilde, bleek niet afdoende om haar lichaam aan de kogels te onttrekken. Oscar heeft haar met voorbedachte rade vermoord.

De strafrechtadvocaat Gerard Spong gaf deze week bij Pauw & Witteman zijn mening over deze kwestie. Spong zag wel mogelijkheden voor Pistorius de dans te ontspringen. Wat de advocaat van Pistorius inderdaad moet doen is een alternatief scenario ophoesten en consistent volhouden, een verhaal van ‘hoe het ook gegaan had kunnen zijn’.

En dat verhaal hoeft, vindt Spong, helemaal niet waar te zijn. Het kan vrijelijk uit de duim gezogen worden, zolang het maar “enigszins aannemelijk” is en niet botst met vastgestelde feiten. De rechter hoeft niet overtuigd te worden dat de alternatieve lezing daadwerkelijk heeft plaatsgevonden; de rechter hoeft alleen maar aannemelijk te achten dat er ruimte is voor een mogelijk ander scenario dan dat van de aanklagers.

Best leuk creatief werk eigenlijk, die advocatuur. Mooie verhalen verzinnen. Degenen die het niet redden als scenarioschrijver, kunnen altijd nog als advocaat aan de slag. Bijna hetzelfde metier.