Nederland kiest

Nederland kiest

De klap dreunt nog na. Vooral de PvdA is aan de beurt geweest. Goeiemorgen, wat een drama.

Het programma Nederland Kiest deed woensdag verslag. Diederik Samsom toonde zich een sportieve verliezer. Het toneelstukje van strijdvaardige manhaftigheid – ‘verloren maar niet verslagen’ – was er goed ingeramd. Hij had ook genoeg tijd gehad om te oefenen; de uitslag was geen verrassing.

Samsom kon ook niet anders dan zich sportief tonen. Ook hij herinnert zich Ad Melkert (PvdA) en Hans Dijkstal (VVD) na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. Aan tafel met de triomferende Pim Fortuyn, losten die mannen bijna op in hun eigen vat van verzuring. Sindsdien weten verliezende politici niet hoe snel en royaal ze de felicitaties en complimenten over de winnaars moeten uitstrooien.

In de tweede akte van het toneelstuk bedankte Samsom het campagneteam en al die vrijwilligers die met een ongelofelijke inzet ‘keihard gewerkt’ hebben. In groten getale en onvermoeibaar hebben ze van deur tot deur de ideologie van de PvdA proberen te verkopen. Aan de inzet om het verhaal aan de man te brengen heeft het blijkbaar niet gelegen. Zou het dan toch de inhoud van de boodschap zijn waar het aan schort? Is het wel verstandig om al je mankracht in te zetten om als heilsoldaat langs de deuren te leuren? Had de inzet niet beter gericht kunnen worden op het bouwen van een goede ideeën?

Samsom is als de directeur van een stofzuigerfabriek die al zijn mensen naar buiten stuurt voor de sales en vergeet er een paar binnen te houden om een fatsoenlijke stofzuiger te bouwen. Laten we wel zijn, mensen laten zich één of misschien twee keer omkletsen door de verkoper aan de deur maar dan trappen ze er niet meer in. Dan kopen ze liever een degelijke stofzuiger van een slechte verkoper dan een pakketje schroot met een dun laagje chroom van een drammerig type met een voet tussen de deur.

De oprecht goede verliezer is Pieter Hilhorst. Een aimabel en intelligent man. Hij weet dat – ja, ook in Amsterdam – niet de woorden maar de daden tellen. Daar kan Samsom nog een voorbeeld aan nemen.
De gemeentelijke PvdA- dynastie is ten einde. Vaarwel. En de rozen.