Mees’ Case

Kent u die smeuïge rechtszaak tussen de psychiater en zijn patiënte? U raadt het al: de psychiater hield het bij deze patiënte niet bij zieleknijpen alleen. Sterker: zijn behandelmethode mondde uit in een affaire. De seks vond plaats – keurig op afspraak – tijdens het reguliere psychiatrisch uurtje. Gezien het bijzondere karakter van zijn benadering, was de psychiater zo netjes voor die sessies geen rekening te sturen.

Maar de liefde ging over, zoals dat gaat. De patiënte was daar niet blij mee. Ze sleepte de psychiater voor de tuchtrechter; hij had zijn machtspositie misbruikt. De psychiater kwam bij de tuchtrechter goed weg en nam vervolgens wraak. Hij bracht met terugwerkende kracht alle sessies tegen zijn tarief in rekening.

Voorbije liefde, rancune en rechters zijn ook de ingrediënten van de kwestie rond Heleen Mees. Deze econome, wonend in New York, had een liefdesrelatie met de getrouwde topeconoom Willem Buiter. Toen dat uit ging, bestookte ze Buiter. Niet alleen met zo’n tweeduizend erotisch getinte e-mails en sms’jes – dat kan nog iets vrolijks hebben –, maar ook met doodsverwensingen.

Zoals bekend diende Buiter een aanklacht in wegens stalking en bedreiging. Deze week heeft de justitie in New York besloten Mees niet te vervolgen, op voorwaarde dat ze in therapie gaat en Buiter met rust laat. Mees is natuurlijk opgelucht dat er een einde is gekomen aan de strafzaak. Maar met haar ex Buiter is ze nog niet klaar. Haar carrière is geschaad en hij zal daarvoor boeten.

Daarbij redeneert de powerlady als volgt: de strafzaak tegen mij is geseponeerd, dus ik ben onschuldig, dus de aanklacht was onterecht en daarom moet jij, lieve Willem – als indiener van die aanklacht – alle schade aan mij vergoeden.

Ik geef Mees weinig kans. Buiter had gegronde redenen voor de aanklacht, er was echt wel iets aan de hand. Justitie in New York laat haar niet voor niets slechts onder voorwaarden gaan. Ze staat onmiddellijk weer in de beklaagdenbank als ze Buiter lastigvalt.
En ook de therapie moet goed gaan. Ik adviseer de behandelend therapeut om het te houden bij een zakelijke handdruk en verder alleen in haar ziel te knijpen.