Internetniet

U vond het vast ook ongepast om de gehackte blootfoto’s van de Amerikaanse celebs te bekijken. Zoiets doe je gewoon niet. Tenzij je er een stukje over schrijft, dan heet het gedegen veldwerk.

Het is deels iCloud van Apple waaruit de foto’s van allerlei actrices en zangeressen zijn gelekt. Dat is bevestigd door de lekkende hacker/ hackende lekker. Apple geeft toe dat er een hack heeft plaatsgevonden. Toch kan Apple – volgens Apple – niets verweten worden. Weliswaar is de hacker de accounts van de beroemde dames binnengedrongen, maar daarbij is niet gebruikgemaakt van een lek. De hacker heeft gewoon de wachtwoorden achterhaald. Deze waren te gemakkelijk te raden of de hacker heeft een bruteforce aanvalsmethode gehanteerd waarmee je automatisch wel 3 miljoen wachtwoorden per seconde kunt invoeren, tot je beet hebt.

Treft Apple echt geen blaam? Jawel, Apple had niet op al haar diensten een blokkade ingesteld die dat soort hackmethodes tegenhoudt. Terwijl dat wel kan en ook gebruikelijk is. Het is niet toevallig dat Apple die blokkade nu snel heeft aangebracht.

Maar goed, de foto’s. Mag je die op internet zetten? Internet bestaat toch bij de gratie van delen en linken? Als die vrijheid teveel beperkt wordt, dan valt de kracht en functie van internet goeddeels weg. Dan wordt het een soort “ïnternetniet”.

Dat klopt. Maar toch – het zal u niet verbazen – publicatie van de foto’s is onrechtmatig. Iedereen met een redelijk belang kan zich verzetten tegen openbaarmaking van dergelijke plaatjes. Het belang van privacy moet worden afgewogen tegen de persvrijheid. Hoe die afweging uitvalt, hangt af van de feiten. Persvrijheid wint aan gewicht als het gaat om misstanden die aan de kaak gesteld moeten worden. De privacy wint aan waarde bij een intieme of anderszins compromitterende context.

Wat zijn de sancties bij onrechtmatige publicatie? Schadevergoeding. Zoals deze week, de ton die een Duits roddelblad moet betalen aan een Zweedse prinses wegens het plaatsen van stiekem genomen foto’s. Soms strafrechtelijke veroordeling. Zoals een aantal jaren geleden na het hacken van de computer van presentatrice Manon Thomas en verspreiding van naaktbeelden.

Mooi, maar wat schiet je er uiteindelijk mee op als je blote kont oneindig het net siert. Eenmaal gepubliceerd gaan de sluizen nooit meer dicht. Het hack van de dam.