FIFA

Over Nederland – Spanje kan ik helaas niet schrijven. De FIFA heeft besloten de wedstrijd te laten spelen ná de deadline van dit stukje. Het FIFA- congres was wel op tijd. Heeft u FIFA- baas Sepp Blatter zien dansen? Sjonge, de mooie mevrouw naast hem kon een schampere lach nauwelijks onderdrukken. Ach, het is Blatter vergeven, de beste man is inmiddels 78. Maar toch, leeftijd maakt de benen stram, maar je krijgt er niet ineens een heel ander muziekje van in je hoofd. Ritmegevoel is één van de weinige dingen die fysieke aftakeling overleeft.

Maar goed, erger dan het verwijt van niet kunnen dansen zijn de beschuldigingen van corruptie aan zijn adres. Die zijn zo hardnekkig dat je het bijna zou gaan geloven. Zou hij alleen geld krijgen voor toewijzing van het WK aan woestijnland Qatar of ook voor het tegenhouden van videoregistratie van wedstrijden omdat dat het zeer lucratieve ‘match fixing’ bemoeilijkt?

Wat te denken van de bijna fascistische regels die de FIFA onder het bewind van Blatter aan WK- landen opdringt. Ook in Brazilië is tijdelijke wetgeving ingevoerd om de FIFA en de sponsors te beschermen. Er geldt een exclusieve economische zone rondom de sportfaciliteiten van 2 kilometer (inclusief luchtruim). Daar is alle niet geautoriseerde marketing verboden. Voor ambush marketing – zoals de Bavaria meisjes in Zuid Afrika – kun je een jaar in een Braziliaanse gevangenis belanden.
Nederland stelde zich in de poging WK 2018 binnen te halen op het standpunt dat onze wetgeving prima voldoet. De WK gaat naar Rusland. Poetin is wel bereid aan de FIFA- eisen te voldoen en wetten aan te passen. Als hij toch bezig gaat, dan weet ik er nog wel een paar.

Kijk, de officiële WK- sponsors betalen veel geld. Dat geld doet de wereld draaien en de voetbal rollen. Het financiële belang om van hun sponsoring de vruchten te plukken is enorm. En legitiem, natuurlijk moeten ze beschermd worden tegen onrechtmatig aanhakende bedrijven die niets betalen. Gelukkig gaat de FIFA onder Blatter extreem ver in de bescherming van hun belangen. Ze zullen de Zwitser wel dankbaar zijn. Misschien sturen ze wel een flesje wijn of iets anders liquides naar Zwitserland. Ach, de man werkt hard, dat beetje geld. Als hij het maar nuttig besteedt. Danslessen of zo.