Discriminatie

“Wat zonde” zei de burgemeester van Utrecht tegen een mevrouw toen ze zei lesbisch te zijn. Oei, beter niet kunnen doen. De dame in kwestie vond de opmerking discriminerend: “niet alleen naar mij maar ook naar mijn partner en andere homoseksuele aanwezigen.”. De burgemeester bood zijn excuses aan.

Maar hij had wel gelijk. Het ging om een mooie mevrouw en haar seksuele voorkeur voor vrouwen maakt simpelweg dat zij aan de liefdesmarkt der mannen is ontvallen of daartoe nooit heeft behoord. Dat kun je zonde noemen, zoals het ook zonde is dat Angelina Jolie door dat blonde acteurtje is ingepikt. Het heeft niets met discriminatie wegens homoseksuele geaardheid te maken. Sterker, zo’n te frivole opmerking van de burgemeester doet juist vermoeden dat hij geen enkele gespannen bijgedachte heeft bij homoseksuele geaardheid.

Kijk, dat het denigrerend kan overkomen, zo’n al te populaire opmerking uit een ouwe mannenmond, dat snap ik wel. Het doet een beetje denken aan Balkenende’s “Wat kijkt u lief” tegen Mariëlle Tweebeeke. Ongepast en onsmakelijk ook. Maar discriminatie? Die kaart wordt veel te snel getrokken.

Dat geldt ook voor een recente zaak waarbij een horeca- ondernemer een vacature plaatste op zoek naar “nette vrouwen tussen 25 en 30 jaar” Hij moet nu voor het College voor de Rechten van de Mens verschijnen wegens discriminatie. Sjonge, omdat hij uit zakelijke motieven jongedames achter de bar wil? Het is doorgeschoten bemoei- en regelzucht.
Waarom moeten ook mannen zich kandidaat kunnen stellen als hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij, zoals de Commissie Gelijke Behandeling een paar jaar geleden bepaalde? En waarom niet gewoon eisen dat de voorzitter van het COC homoseksueel is? En dat de lijsttrekker van de Ouderenpartij toch echt liever ouder is dan 25?

Een werkgever mag niet bij voorbaat een selectie maken op basis van geslacht of leeftijd. Dus wat doet iedereen? Je plaatst een correcte vacature, iedereen mag schrijven, je gooit de brieven gewoon meteen weg. Lekker efficiënt. Oplossing: iedere werkgever nodigt eens een keer alle 783 sollicitanten uit voor een gesprek. Vers uit de bus uit Sittard wordt men vervolgens binnen zes seconden zonder opgaaf van redenen weer buiten gegooid. Dat mag dan weer wel. Beetje gemeen, maar zo is het wel snel afgelopen met die flauwekul.