De man van 5 miljoen

Weet u nog, de banketbakker bij Miljoenenjacht die 5 miljoen misliep? Hij drukte op de stopknop, maar gaf meteen aan dat hij eigenlijk wilde doorspelen. Vergissing, van de zenuwen. Mijn god, wat was dat spannend en gênant tegelijk. Linda de Mol raakte er danig van in de war en gaf het woord aan de (door de producent ingehuurde) notaris. Die was onverbiddelijk, gedrukt is gedrukt, regels zijn regels. Pech voor de banketbakker.

Maar zo simpel is dat niet. Zeker niet na een vonnis van Rechtbank Rotterdam twee weken geleden, als volgt. Tijdens de veiling van een bedrijfspand drukte een (bedrijfsmatige) bieder op de ‘MIJN’-knop. De bieder maakte meteen kenbaar dat hij zich had vergist. De aanwezige notaris oordeelde desondanks dat de koop gewoon tot stand was gekomen. Pech voor de bieder? Nee, de rechter achtte aannemelijk dat de bieder zich inderdaad had vergist en oordeelde dat de bieder niet aan zijn bod kan worden gehouden.

Dat is relevant voor de kwestie Miljoenenjacht. Als zelfs een professionele bieder op onroerend goed een vergissing wordt vergeven, waarom dan niet een banketbakker uit Son en Breugel?

Bovendien staat ook gewoon in de wet dat een verklaring of handeling slechts rechtsgevolg heeft als het overeenkomt met je “wil”. Ofwel, als je iets wat je niet wilt toch per ongeluk doet of zegt, dan heeft dat geen gevolgen. Mooi is dat, zult u denken, zo kun je overal mee weg komen. Niemand kan immers in je hoofd kijken en zien wat je wilde. Daarom heeft de wetgever, ter voorkoming van al te maatschappij ontwrichtende gevolgen, wijselijk toegevoegd dat je je niet op een ontbrekende “wil” kunt beroepen als de ander er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat je meende wat je deed of zei.

Bent u er nog? Als de banketbakker bij de rechter aannemelijk kan maken dat (1) zijn stopknop- handeling niet overeenkwam met zijn wil en (2) doordat hij dat meteen meldde, Miljoenenjacht er niet op kon vertrouwen dat hij wel wilde stoppen, dan zou de rechter kunnen oordelen dat het Miljoenenspel niet door de bakker is gestopt. En dan? Schadevergoeding? Wat is een kans op vijf miljoen waard? Wie het weet mag drukken, handen aan de knop.