Beroepsdeformatie

Mijn gewaardeerde collega Theodor Holman had gelijk in zijn column van donderdag: advocaten zijn gedeformeerde opportunisten. Zo ook ik. En aangezien beroepsdeformatie zich niets aantrekt van landsgrenzen, gaat dat op vakantie gewoon door.

Jaren geleden, komend uit de Apple Store, Prince Street, New York, stuitte ik op kraampjes waar filmscripts werden verkocht. Gekopieerde A4tjes in ringbandjes. Je bent entertainment lawyer of je bent het niet, dus ik kon het niet laten. Ik vroeg de donkere meneer, twice my size (niet wat u denkt) “whether he cleared the copyrights”. Vonden de scriptschrijvers het wel goed dat hun werk voor een lousy five bucks van de hand ging? Een grote grijns om zoveel onnozelheid : “you’re kidding me man, get out o’ here!
Best grappig, maar voor straf heb ik het Reservoir Dogs ringbandje toch teruggelegd.

Vorige week stuitte ik in St Tropez op Brigitte Bardot die mij aankeek zoals alleen Brigitte dat kan. De galerie was dicht maar had haar als reclamebord buiten laten hangen. Onder het geschilderd portret hing een bordje dat je geen foto’s mocht maken. Streng in de leer met rechten wellicht? Of toch vooral bang dat foto’s de handel zouden frustreren?

Ik wilde er graag het fijne van weten. Dus ik ben zo opzichtig mogelijk foto’s gaan nemen. Helaas, niemand kwam aansnellen, de galerie bleef dicht. Jammer, want ik had graag gevraagd op welke grond ik niet zou mogen fotograferen. En hoe zat het met de rechten op de ongetwijfeld voor het schilderij gebruikte foto?

En werd mevrouw Bardot met al haar portretrechten wel eerbiedigd? Ik vrees van niet. Ik zag namelijk ook Mick Jagger hangen. En die is verre van kwistig met toestemming tot gebruik van zijn portret. Dat weet ik omdat ik jarenlang voor hem heb gewerkt. Mick houdt dat graag in de hand.

Gaat lekker met uw beroepsgeheim meester Dikhoff, zult u denken. Geen zorgen, ik heb netjes gebeld met de beheerder van Jagger’s rechten met de vraag of ik dit aan u mocht schrijven. En natuurlijk meteen gemeld dat Mick in St Tropez rondhangt. Met het advies onmiddellijk een advocaat op het vliegtuig naar Nice te zetten, eentje die van de casus op de hoogte is.